• Panel klienta
  • Koszyk
  • Pinot Gris

    Pinot Gris
    24 kwietnia 2021

    Nadchodzą cieplejsze dni, słońce zagląda do naszych domów i ogrodów, do tego za pasem majówka. Skoro temperatura rośnie nadszedł czas na orzeźwienie. Dziś przedstawiamy wam szczep Piont Gris a.k.a Pinot Grigio .

    Pinot Gris (alias Pinot Grigio) to różowawa mutacja winogron Pinot Noir. Produkuje się z nich doskonałe białe wina, choć można stosować je do produkcji wina różowego. Sam szczep pochodzi z Burgundii a stamtąd rozprzestrzenił się na inne kraje. Między innymi do Włoch, gdzie nadano mu nazwę Pinot Grigio.  Podstawowymi aromatami Pinot Grigio są limonka, cytryna, gruszka, biała nektaryna i jabłko. Choć wyczuwalne mogą być również nuty kwiatowe, aromaty miodowe i mineralność ocierająca się o słony smak. W wszystko to jednak zależne jest od miejsca upraw winorośli.

    Pinot Grigio pochodzące z Włoch to styl wytrawny, charakteryzujący się wysoką cytrusową kwasowością (limonka, cytryna, skórka z cytryny, mandarynka), nutami ziemistymi (mokry beton, grafit, tłuczony żwir, chinina, miód) i mineralnymi. Ten styl jest najbardziej znany z północnych części Włoch i przemierza podnóża Alp od Włoch przez Austrię, a nawet Rumunię, Słowenię aż po Węgry.

    Regiony i kraje o chłodniejszym klimacie zwykle produkują wina w tym stylu, np:

    • Trentino – Alto Adige,
    • Włochy Wenecja Euganejska i Lombardia,
    • Austria
    • Węgry
    • Słowenia
    • Rumunia
    • Pfalz, Rheinhessen i Rheingau w Niemczech
    • Okanagan, Kanada

    Francuski owocowy i słodki Pinot Gris to styl szczególnie pielęgnowany we Francji, szczególnie w Alzacji. Dominują w nim również aromaty cytrynowe z mocnym wsparciem brzoskwini i miodu. Obecność większej ilości owoców w zapachu mówi nam, że winogrona te rosły w bardziej słonecznym klimacie. Oprócz samych owocowych aromatów wina te mają mniej intensywną kwasowość i bardziej „oleistą” teksturę w ustach. Wynika to z faktu, że producenci wina często dodają specjalne bakterie po fermentacji alkoholowej. Proces ten określamy jako fermentację jabłkowo-mlekową, inaczej malolaktyczną. Polega on na tym, że pod wpływem bakterii obecny w winie ostry w smaku kwas jabłkowy (C4H6O5) ulega rozkładowi na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy (C3H6O3) i dwutlenek węgla (CO2).

    Styl owocowy i wytrawny to domena Pinot Gris pochodzącego z regionów USA i Australii, który w smaku będzie cechować się smakami owocowymi a także mniejszą kwasowością niż wina europejskie.

    Kilka regionów i krajów, które tworzą ten styl, to regiony winne Nowego Świata :

    • Australia
    • Nowa Zelandia
    • Chile
    • Kalifornia
    • Oregon
    • Waszyngton
    • Argentyna

    Pinot Gris ze swoją pikantnością i orzeźwiającą kwasowością bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami, surowymi rybami i lżejszymi posiłkami. Ryby i skorupiaki są klasycznymi partnerami w parowaniu z Pinot Gris.

    Mięso:
    Przegrzebki, Okoń Morski, Okoń, Sola, Plamiak, Pstrąg, Dorsz, Karmazyn, Halibut, Lucjan, Małże, Małże, Ostrygi. Białe mięso, w tym kurczak i indyk.

    Przyprawy i Zioła:
    Pietruszka, mięta, estragon, tymianek, koper włoski, szczypiorek i przyprawy, w tym biały pieprz, kolendra, koper włoski, kurkuma, szafran, imbir, cynamon, goździk, ziele angielskie

    Sery:
    oszukaj półtwardych i twardych serów z mleka krowiego i owczego. Gruyere, Muenster, Grana Padano

    Warzywa i potrawy wegetariańskie
    Świeże warzywa i sałatki, a także duszone i dobrze przyprawione warzywa. Użyj szalotki, czosnku i imbiru jako bazy smakowej. Ogórek, żółty kabaczek, seler, cebula, pasternak, jicama, jarmuż, zielone jabłko, zielony melon, biała fasola, kalafior, brokuły

     

    Regiony winne Pinot Gris:

    Na całym świecie posadzono około 71 000 akrów Pinot Grigio.

    Włochy : 25 000 akrów

    Trentino, Alto Adige , Veneto

    USA 16 000 akrów

    Kalifornia, Oregon

    Niemcy 12500 akrów

    Rheinhessen, Pfalz, Baden

    Francja: 6000 akrów

    Występuje głównie w Alzacji

    Australia : 7 000 akrów

    Yarra Valley, Adelaide Hills, Orange, Półwysep Mornington

    Nowa Zelandia: 3700 akrów

    Austria: 550 akrów

    Burgenland, Steiermark

    Inne regiony:

    Węgry (zwane: Szürkebarat, Grauer Mönch), Rumunia