Nadchodzą cieplejsze dni, słońce zagląda do naszych domów i ogrodów, do tego za pasem majówka. Skoro temperatura rośnie nadszedł czas na orzeźwienie. Dziś przedstawiamy wam szczep Piont Gris a.k.a Pinot Grigio .
Pinot Gris (alias Pinot Grigio) to różowawa mutacja winogron Pinot Noir. Produkuje się z nich doskonałe białe wina, choć można stosować je do produkcji wina różowego. Sam szczep pochodzi z Burgundii a stamtąd rozprzestrzenił się na inne kraje. Między innymi do Włoch, gdzie nadano mu nazwę Pinot Grigio. Podstawowymi aromatami Pinot Grigio są limonka, cytryna, gruszka, biała nektaryna i jabłko. Choć wyczuwalne mogą być również nuty kwiatowe, aromaty miodowe i mineralność ocierająca się o słony smak. W wszystko to jednak zależne jest od miejsca upraw winorośli.
Pinot Grigio pochodzące z Włoch to styl wytrawny, charakteryzujący się wysoką cytrusową kwasowością (limonka, cytryna, skórka z cytryny, mandarynka), nutami ziemistymi (mokry beton, grafit, tłuczony żwir, chinina, miód) i mineralnymi. Ten styl jest najbardziej znany z północnych części Włoch i przemierza podnóża Alp od Włoch przez Austrię, a nawet Rumunię, Słowenię aż po Węgry.
Regiony i kraje o chłodniejszym klimacie zwykle produkują wina w tym stylu, np:
- Trentino – Alto Adige,
- Włochy Wenecja Euganejska i Lombardia,
- Austria
- Węgry
- Słowenia
- Rumunia
- Pfalz, Rheinhessen i Rheingau w Niemczech
- Okanagan, Kanada
Francuski owocowy i słodki Pinot Gris to styl szczególnie pielęgnowany we Francji, szczególnie w Alzacji. Dominują w nim również aromaty cytrynowe z mocnym wsparciem brzoskwini i miodu. Obecność większej ilości owoców w zapachu mówi nam, że winogrona te rosły w bardziej słonecznym klimacie. Oprócz samych owocowych aromatów wina te mają mniej intensywną kwasowość i bardziej „oleistą” teksturę w ustach. Wynika to z faktu, że producenci wina często dodają specjalne bakterie po fermentacji alkoholowej. Proces ten określamy jako fermentację jabłkowo-mlekową, inaczej malolaktyczną. Polega on na tym, że pod wpływem bakterii obecny w winie ostry w smaku kwas jabłkowy (C4H6O5) ulega rozkładowi na znacznie łagodniejszy kwas mlekowy (C3H6O3) i dwutlenek węgla (CO2).
Styl owocowy i wytrawny to domena Pinot Gris pochodzącego z regionów USA i Australii, który w smaku będzie cechować się smakami owocowymi a także mniejszą kwasowością niż wina europejskie.
Kilka regionów i krajów, które tworzą ten styl, to regiony winne Nowego Świata :
- Australia
- Nowa Zelandia
- Chile
- Kalifornia
- Oregon
- Waszyngton
- Argentyna
Pinot Gris ze swoją pikantnością i orzeźwiającą kwasowością bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami, surowymi rybami i lżejszymi posiłkami. Ryby i skorupiaki są klasycznymi partnerami w parowaniu z Pinot Gris.
Mięso:
Przegrzebki, Okoń Morski, Okoń, Sola, Plamiak, Pstrąg, Dorsz, Karmazyn, Halibut, Lucjan, Małże, Małże, Ostrygi. Białe mięso, w tym kurczak i indyk.
Przyprawy i Zioła:
Pietruszka, mięta, estragon, tymianek, koper włoski, szczypiorek i przyprawy, w tym biały pieprz, kolendra, koper włoski, kurkuma, szafran, imbir, cynamon, goździk, ziele angielskie
Sery:
oszukaj półtwardych i twardych serów z mleka krowiego i owczego. Gruyere, Muenster, Grana Padano
Warzywa i potrawy wegetariańskie
Świeże warzywa i sałatki, a także duszone i dobrze przyprawione warzywa. Użyj szalotki, czosnku i imbiru jako bazy smakowej. Ogórek, żółty kabaczek, seler, cebula, pasternak, jicama, jarmuż, zielone jabłko, zielony melon, biała fasola, kalafior, brokuły
Regiony winne Pinot Gris:
Na całym świecie posadzono około 71 000 akrów Pinot Grigio.
Włochy : 25 000 akrów
Trentino, Alto Adige , Veneto
USA 16 000 akrów
Kalifornia, Oregon
Niemcy 12500 akrów
Rheinhessen, Pfalz, Baden
Francja: 6000 akrów
Występuje głównie w Alzacji
Australia : 7 000 akrów
Yarra Valley, Adelaide Hills, Orange, Półwysep Mornington
Nowa Zelandia: 3700 akrów
Austria: 550 akrów
Burgenland, Steiermark
Inne regiony:
Węgry (zwane: Szürkebarat, Grauer Mönch), Rumunia