Drake Distilley: Po owocach ich poznacie 😉
O Destylarnii..
Rodzinna, lokalna destylarnia, winiarnia i palarnia kawy. Rzemieślnicze alkohole
My skupimy się na Okowicie:
Okowita jest to produkt wytworzony z jednego rodzaju surowca: z owocu, soku lub zboża (w przypadku OVII są to całe owoce), bez żadnych dodatków. Zabronione jest dodawanie czegokolwiek co może poprawić smak, zapach, wygląd lub efektywność w tym na przykład cukru, który przy domowej produkcji pozwala zdecydowanie zwiększyć efektywność. W przypadku okowity cały cukier, a co za tym idzie alkohol musi pochodzić tylko i wyłącznie z surowca. Sztuka polega na tym, aby jak najwięcej nut smakowych i zapachowych z surowca pozostawić w produkcie gotowym. Aby to osiągnąć okowita musi zostać przedestylowana bardzo powoli, przeważnie w niższej temperaturze do mocy maksymalnie 86%. Akurat taka moc ponieważ w skład pozostałych 14% wchodzą nośniki substancji aromatycznych i smakowych użytego surowca. To dzięki nim produkty OVII mają smak i zapach, zdecydowanie różniące je od wódek, oraz różniący je między sobą. Tak więc okowita aroniowa pachnie i smakuje aronią, a jabłkowa jabłkiem. Oczywiście proces fermentacji pozwala uzyskać wiele innych nut, których później wyczulone nosy wyszukują w Okowitach OVII, ale dominują świeże owoce przywiezione prosto z pola, tak jak ma to miejsce w rzeczywistości.
W AlkoSpot już do nabycia –>https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/OVII/