• Panel klienta
  • Koszyk
  • Ouzo

    Ouzo
    22 marca 2022

    W naszej alkoholowej podróży dookoła świata zatrzymujemy się dzisiaj w słonecznej Grecji. To właśnie tam wytwarza się słynną „anyżówkę” – ouzo.

    Co to właściwie jest ouzo? Jest to wódka pochodzenia greckiego, której stężenie alkoholu nie przekracza 48%. Aromatyzują się ją anyżem i różnymi ziołami, przez co w fazie destylacji może przypominać nieco gin. Ouzo powstaje poprzez klasyczny proces destylacji alembikowej. Omawiany trunek bardzo mocno przypomina tureckie raki. Różnica tkwi w zawartości greckich przypraw takich jak kolendra, mastyks, koper, goździki, a przede wszystkim – wspomniany już anyż.

    OuzoPodczas wtórnej destylacji powstaje zaczyn, tak zwane „ouzo yeast”. On następnie jest poddawany procesowi rozcieńczenia i tak powstaje właściwe ouzo, które można dostać w praktycznie każdej greckiej knajpie.

    Ouzo – jak pić?

    Czego się spodziewać zamawiając ouzo i jak je pić w tradycyjny sposób? Otóż wódka z Grecji klasycznie podawana jest z wodą w oddzielnym naczyniu. Można się spotkać, że alkohol zostanie podany w szklance lub wysokim kieliszku z dzbaneczkiem wypełnionym wodą. Woda służy do popicia trunku, można ją jednak dodać również bezpośrednio do szkła z ouzo. Takie rozwodnienie nie zmieni wprawdzie smaku ani w znaczny sposób nie zabije ostrości alkoholu, ale powstanie tzw. „efekt ouzo”. Na czym polega? Mówiąc w skrócie: trunek zmieni swój kolor na mleczny, zwiększy się ponadto poziom jego mętności.

    W sklepach AlkoSpot znajdą Państwo butelki ouzo od kilku producentów:

    Ouzo Metaxa

    Ten wyjątkowy aperitif został stworzony według tradycyjnej receptury, do której dostęp posiada tylko marka Metaxa. Likier zawiera mieszankę śródziemnomorskich przypraw, w tym m.in. anyżu, kopru włoskiego, kolendry oraz cennego mastyksu rosnącego na wyspie Chios. Kompozycja nadaje mu bogaty smak oraz złożony, ale odświeżający bukiet.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/ouzo-metaxa-38-0-7l/

    Ouzo Jivaeri

    Ouzo Jivaeri to grecki trunek wytwarzany z gronowego alkoholu z dodatkiem anyżu i ziół. Poddawany jest dwukrotnej destylacji alembikowej. Unikalny aromat Jivaeri jest bogaty w aksamitne smaki, które pochodzą z procesu destylacji 14 starannie dobranych aromatycznych nasion oraz ziół (m.in. fenkuł włoski i gałka muszkatołowa).

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/ouzo-jivaeri-tuba-07l/

    Ouzo Thalassa

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/ouzo-thalassa-0-7l-375/

    Alko Spot