Historia powstania likieru Jagermeister
Nazwa Jagermeister w języku niemieckim dosłownie oznacza „mistrz myśliwski”, „mistrz łowiecki” lub „mistrz polowania”. Oznacza także tytuł dla urzędnika wysokiego szczebla zajmującego się sprawami związanymi z łowiectwem i hazardem. Termin Jagermeister istniał jako tytuł zawodowy przez wiele wieków.
Recepturę otrzymywania opracował w 1934 po latach prób Curt Mast– myśliwy i gorzelnik. Otrzymywany jest w wyniku maceracji w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych. Dokładny skład tego popularnego likieru jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Proces macerowania, prowadzony w dębowych beczkach, trwa około roku. Następnie macerat jest filtrowany, rozcieńczany wodą i alkoholem oraz doprawiany karmelem. Według producenta najlepiej smakuje schłodzony do −18 °C.
Smak likieru jest ziołowy, cierpki, ale jednocześnie łagodny i słodki.
Skomponowany z ziół i przypraw m.in. tymianku, rumianku, drzewa sandałowego, szafranu, imbiru, rozmarynu, borówki, bazylii, pietruszki i cynamonu. Charakterystyczny i wyjątkowy..
https://www.alkospotgdansk.pl/tag-produktu/jagermeister/
Oprócz klasycznej wersji, Jagermeister doczekał się paru wariantów smakowych:
Jagermeister Manifest
Pierwszy trunek klasy superpremium wypuszczony z tej destylarnii. Od oryginalnego Jagera, Manifest różni się kilkoma rzeczami – do klasycznych 56 ziół i przypraw dodano kilka nowych, a półtoraroczny proces macerowania składników w spirytusie wydłużono o dodatkowe 12 miesięcy.
Jagermeister Scharf
Dzięki unikalnemu połączeniu tradycyjnej receptury Jagermeister oraz imbiru uzyskano unikalny smak. Edycja Jagermeister Scharf charakteryzuje się wyraźną pikantnością oraz fantastycznymi właściwościami rozgrzewającymi – to wprost doskonały kompan chłodniejszych wieczorów.
Jagermeister Cold Brew
Połączenie klasycznego likieru ziołowego Jagermeister z paloną kawą arabica i odrobiną kakao. Wykonany wyłącznie z naturalnych składników, które tworzą doskonały korzenno-kawowy smak.
Jagermeister Spice
Zaprezentowany jako limitowana edycja klasycznego Jagera. W odróżnieniu od tego pierworodnego jest słabszy procentowo gdyż ma 25%. Wersja, która szczególnie podkreśla nuty cynamonu i wanilii, aby stworzyć nowe, bogate i złożone doznania smakowe.
https://www.alkospotgdansk.pl/?s=jagermeister&post_type=product&dgwt_wcas=1