• Panel klienta
  • Koszyk
  • Islay

    Islay
    3 czerwca 2021

    Wyspa która zalicza się do jednego z 6 tradycyjnych szkockich regionów produkcji whisky.
    Leży ona na archipelagu Hebryd Wewnętrznych w Szkocji, jej powierzchnia wynosi 606 km².
    Swoją rozpoznawalność zyskała głownie dzięki destylarniom whisky które się tam znajdują.
    Aktualnie na wyspie działa i wytwarza 8 destylarni, między innymi są to destylarnie takie jak
    Ardbeg ,Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig. Wszystkie wymienione destylarnie można zwiedzić oraz poznać metody i receptury robienia danego trunku . Na koniec zwiedzania mamy możliwość poddania się degustacji czy zakupienia alkoholu.
    Co ciekawe na wyspie jest usytuowana jeszcze jedna destylarnia o nazwie Port Ellen która aktualnie jest zamknięta lecz nadal sprzedaje swoje produkty.

    Dla przybliżenia danego tematu poniżej zamieścimy krótki opis destylarni.

    Destylarnia Ardbeg–  zajmuje się produkcją single malt whisky o silnym mocnym torfowym charakterze. Jej lokalizacja to południowe wybrzeże wyspy Islay. Założona została w 1815 roku. W 1997 roku zakupiona przez firmę Glenmorangie.

    Destylarnia Bowmore -produkuje dymne i torfowe single malt  które przełamuje aromat morza ,jodu oraz delikatna nuta owoców. Powstała w roku 1779 i jest najstarszą gorzelnią zarówno na wyspie jak i w całej Szkocji. Leży nad zatoką Loch Indaal, w Bowmore

    Destylarnia Bruichladdich– Znajduje się  na półwyspie Rhinns. Bruichladdich zbudowana została w roku 1881 przez braci Roberta Williama oraz Johna Gourlay Harvey. Dziś Bruichladdich produkuje wiele wersji whisky, w tym nietorfową Classic Laddie, mocno torfową Port Charlotte i najbardziej torfową whisky na świecie- Octomore. Destylarnia w przeciągu kilku lat stała się kultową, a jej produkty wysoko cenione przez koneserów. Jest jedną z siedmiu gorzelni na wyspie, w pełni niezależną oraz jako jedyna butelkuje swoje wyroby na miejscu.

     Destylarnia Bunnahabhain– Zlokalizowana jest na północnym zachodzie Hebrydów wewnętrznych, w małej wiosce Bunnahabhain w Szkocji. Destylarnia założona została w 1881 przez farmerów szukających wówczas dodatkowego źródła dochodu. Whisky  początkowo była bardzo torfowa, gdyż piece do suszenia słodu opalano wydobywanym w okolicy torfem. Złagodniała w początkach XX wieku, kiedy to zrezygnowano z tej praktyki i przez długi czas odbiegała od klasycznej torfowej whisky z Islay.

    Destylarnia Caol Ila – zajmuje się produkcją szkockiej whisky nie jest ona typowo dymna i torfowa co jest dość charakterystyczne dla tego obszaru. Możemy w niej znaleźć ostry morski aromat oraz delikatne nuty kwiatowo- pieprzowe. Odznacza się bladozłotą barwą. Jest ona sprzedawana jako single malt aczkolwiek produkcja kierowana jest głownie jako jeden ze składników blendów  pod takie whisky jak przykładowo Johnnie Walker. Destylarnia znajduję się niedaleko Port Askaig. Założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona.

    Destylarnia Kilchoman– torfowy Single Malt ,
    zaczęła działać w czerwcu 2005 roku i była w tym aspekcie pierwszą od 124 lat w regionie Islay. Wykorzystuje ona jęczmień uprawiany w Rockside Farm oraz słód z destylarni w Port Ellen.

     

    Destylarnia Lagavulin– destylarnia single malt whisky, znajdująca się w Port Ellen, na wyspie Islay w Szkocji. Oficjalne początki destylarni datowane są na 1816.Whisky o mocnym dymnym i torfowym charakterze z lekkimi nutami sherry, gorzkiej czekolady czy nawet morskich wodorostów.

    Destylarnia Laphroaig– destylarnia single malt whisky, znajdująca się na południowym wybrzeżu szkockiej wyspy Islay, niedaleko miasta Port Ellen. założona została w roku 1815 przez Alexa i Donalda Johnstonów. Laphroaig uważana jest za jedną z najbardziej aromatycznych szkockich whisky. Sam producent tak właśnie ja opisuje na opakowaniu. Posiada ostry torfowo-ziemisty smak, w którym da się wyczuć także morskie akcenty, słodkie nuty jęczmienne.