• Panel klienta
  • Koszyk
  • Glenfiddich – Co się dzieje w AlkoSpot?

    Glenfiddich – Co się dzieje w AlkoSpot?
    31 maja 2021

    Ostatnio załoga AlkoSpot miała przyjemność szkolić się z produktów marki Glenfiddich, u boku Brand Ambasadora – Kuby Magnuszewskiego.

    Produkty, które mieliśmy okazje próbować to podstawowe wypusty, a także perełki destylarni Glenfiddich. Bonusowo pojawiły się dwie świetne pozycje od Balvenie – 12 letnia i edycja Week Of Peat

    Glenfiddich 12- Klasyczny reprezentant regionu Speyside.

    Jeleń na etykiecie, głęboka zieleń oraz trójkątny kształt – to właśnie te cechy sprawiają, że butelka  jest znana prawie każdemu koneserowi whisky na świecie. Dojrzewa przez 12 lat  w beczkach po  Bourbonie,oraz  wytrawnym Sherry Oloroso. W środku zaskoczyła nas burza  świeżych, owocowych aromatów z wyraźną nutą jabłek oraz gruszek, dając zapowiedź lekko słodkiego, ale cały czas wytrawnego smaku. Polecamy, zwłaszcza tym którzy zaczynają swoją przygodę z single malt whisky.

     

    Glenfiddich 15

    Whisky przed butelkowaniem podlega procesowi przelewania z trzech rodzajów beczek: po amerykańskim burbonie, po sherry oraz z nowej beczki (virgin oak). Wyróżnia się mocniejszymi aromatami dębu od swojego 12letniego poprzednika. W smaku wyczuwalna pieprzność – ale bardzo przyjemna, przełamana miodem i nutami wanilii. Ta pozycja szczególnie zasmakowała pięknej stronie AlkoSpot 😉

     

    Glenfiddich 18

    Whisky leżakowana przez 18 lat w dwóch różnych rodzajach dębowych beczek: po bourbonie i po sherry, łączona w drewnianych kadziach. Ku zaskoczeniu, bardzo łagodna, z delikatnymi, słodkimi nutami pieczonych jabłek i wyraźną nutą dębową. Wytwarzana jest w niewielkich, indywidualnie numerowanych partiach.

    Przyjemna i dojrzała whisky.

     

    Glenfiddich IPA – zaliczana do serii experimental

    Whisky stworzona we współpracy z małym, lokalnym browarem rzemieślniczym pochodzącym z regionu Speyside. Starzona w beczkach, w których wcześniej leżakowało piwo IPA. Odnajdziemy w tym wydaniu charakterystyczne nuty chmielu i ziół – połączone z typową dla Glenfiddich owocowością jabłek i gruszek. Polecamy wszystkim, którzy lubią odkrywać niecodzienne smaki w whisky –  dla Nas na plus 😉

     

    Glenfiddich XX – kolejna edycja zaliczana do experimental

    Ciekawostką jest samo powstanie tej edycji. Połączenie destylatów z dwudziestu różnych beczek, wybranych przez dwudziestu ekspertów z 16 krajów pod czujnym okiem Malt Mastera – Briana Kinsman’a.  Na efekt złożyło się 17 whisky leżakowanych w beczkach po bourbonie, 2 w beczkach po sherry, 1 w beczce po porto. Tutaj także, owocowy charakter klasycznego Glenfiddich z nutami słodkich cukierków, przypraw cynamonowych, migdałów i bogatych tanin typowych dla porto. Zbutelkowana z mocą 47%, mimo to dosyć gładka i łagodna.

     

    Glenfiddich Fire&Cane – czyli, miłe zaskoczenie z serii experimental

    Jeżeli lubicie dymne, torfowe whisky to na pewno przypadnie Wam do gustu czwarta odsłona Glenfiddich Fire & Cane. Jest to mariaż rzadko widywanej whisky torfowej z single maltem dojrzewającym w beczkach po burbonie, wszystko to dodatkowo leżakuje w beczkach po latynoskim rumie. W rezulacie mamy zaskakująco słodki i dymny smak, który łączy bogate nuty karmelu i przypraw ze świeżymi zielonymi owocami.

     

    A na koniec trochę o naszych bonusowych whisky

    Balvenie 12 Double Wood

    Whisky starzona przez 11-12 lat w beczkach po bourbonie pierwszego i drugiego napełnienia i dodatkowych 6-12 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso typu butt. Tradycyjne beczki dodają miękkości i delikatności, beczki po sherry nadają głębi i pełni smaku, a ostatnie miesiące w dużych kadziach pozwalają im się harmonijnie połączyć. Balvenie, to destylarnia która jako jedyna w Szkocji nadal stosuje tradycyjne metody produkcji: proces zmiękczania, kiełkowania ziaren oraz osuszania dymem torfowym odbywają się niezmiennie w posiadłości The Balvenie.

     

    Balvenie 14 Week Of Peat

    Week of Peat, to edycja która powstała w ramach serii „The Balvenie Stories”. Przez jeden tydzień w roku The Balvenie destyluje partię torfowego słodu, w wyniku czego powstaje whisky bogata w nuty miodu, wanilii i cytrusów z dodatkową warstwą delikatnej dymności. Na uwagę zasługuje również opakowanie The Balvenie „Week of Peat”. Na etykiecie oraz tubie, w którą zapakowana jest whisky, umieszczono grafikę nawiązującą do opowieści autorstwa brytyjskiego artysty i malarza Andy’ego Lovella.