• Panel klienta
  • Koszyk
  • Crown Royal

    Crown  Royal
    8 października 2021

    W 1939 roku król Jerzy VI i królowa Elżbieta przeszli do historii, kiedy stali się pierwszymi panującymi monarchami, którzy odwiedzili Kanadę, przybywając łodzią i przemierzając ogromne odległości w Ameryce Północnej pociągiem.

    Usłyszawszy historyczne wieści, kanadyjski przedsiębiorca spirytusowy postanowił stworzyć whisky odpowiednią dla pary królewskiej – wyjątkowo hojny prezent odpowiedni dla członków rodziny królewskiej. Mając na uwadze perfekcję, skrupulatnie wypróbował ponad 600 mieszanek, po czym wyposażył końcowy produkt w karafkę z ciętego szkła i królewską fioletową torbę ze złotymi szwami. Whisky, którą podarował królowi i królowej, była znakomicie gładką mieszanką około pięćdziesięciu whisky, która stała się znana jako Crown Royal.

    Pociąg wiozący monarchów był zaopatrzony w 10 skrzynek królewskiego trunku, a plotki o niezrównanej whisky odpowiedniej dla króla szybko się rozeszły. Crown Royal został wydany w Stanach Zjednoczonych w latach 60. i od tego czasu stał się najlepiej sprzedającą się kanadyjską whisky.

    Do dziś każda kropla Crown Royal jest wytwarzana, aby spełniać te same bezkompromisowe standardy, dzięki czemu dla wielu wymagających podniebień jest to najlepsza whisky ze wszystkich.

     

    Proces wytwarzania najdelikatniejszej kanadyjskiej whisky rozpoczyna się od najlepszych kanadyjskich składników. Około 80% zboża (żyto, kukurydza i jęczmień) pochodzi z Manitoby i okolicznych prowincji – odpornych, naturalnych składników, które powstały z myślą o trudnych warunkach, w których temperatura poniżej zera jest normą.

    Pięć różnych receptur  i dwanaście kolumn destylacyjnych wytwarza poszczególne whisky, z których składają się mieszanki. Następnie dojrzewają przez różne okresy czasu w nowych lub ponownie wykorzystanych wypalonych dębowych beczkach. Beczki doświadczają ekstremalnych wahań temperatury, a rozszerzanie się i kurczenie drewna powoli dodaje rozwijającego się charakteru.

    Gdy whisky dojrzewają ku zadowoleniu master blenderów, są starannie mieszane, aby stworzyć charakterystyczny, bogaty, gładki, nagradzany smak Crown Royal.