• Panel klienta
  • Koszyk
  • Calvados

    Calvados
    30 grudnia 2021

    Calvados to alkohol, który – przynajmniej do tej pory – nie cieszy się w Polsce przesadnie dużą popularnością. A szkoda – wszak wysokiej jakości, odpowiednio odleżakowany calvados ceniony jest we Francji na równi z koniakiem.

    Calvados to napój alkoholowy otrzymywany z cydru, czyli przefermentowanego moszczu jabłkowego pochodzącego z Dolnej Normandii we Francji. Nazwa „calvados” – podobnie jak nazwy koniak czy armagnac – jest prawnie zastrzeżona i dostępna tylko dla produktów z Normandii.

    Calvados destyluje się dwukrotnie metodą alembikową lub kolumnową, a następnie przelewa do dębowych beczek. Aby alkohol mógł nazywać się calvadosem, w beczce musi spędzić przynajmniej 2 lata. W niej dojrzewa, a jego smak i aromat nabierają głębi i złożoności. Dzięki temu starszy trunek odznacza się bardziej interesującym i wielopoziomowym smakiem.

    CalvadosStary, odleżakowany calvados jest ceniony we Francji na równi z koniakiem i traktowany jako lekarstwo na trawienie lub pobudzenie apetytu. Można go bowiem spożywać zarówno jako aperitif, by nieco zaostrzyć apetyt przed posiłkiem, jak i w trakcie lub po posiłku, aby wspomóc proces trawienia. Calvados powinien być podawany w temperaturze pokojowej, w niewielkim kieliszku w kształcie tulipana na lekko wydłużonej nóżce.

    Calvados – historia

    Początków historii calvadosu upatrywać można na początku XVI wieku, gdy zaczął być wytwarzany przez normandzkich rolników. W 1553 r. lord Gilles Picot pisał o jego produkcji po pojawieniu się nowych odmian jabłek. Około pięćdziesięciu lat później założono pierwszy cech zrzeszający producentów tego trunku. Normandia słynęła z doskonałego cydru, zaś calvados uważano za trunek klasy robotniczej. Pod koniec XIX wieku nie sięgnęły go konsekwencje wybuchu filoksery, pustoszącej winnice Normandii, przez co stał się cenioną alternatywą dla innych alkoholi. Za jego rozsławienie w XX wieku odpowiadali również amerykańscy żołnierze stacjonujący we Francji, którzy często otrzymywali od mieszkańców prezenty w postaci butelek tego alkoholu, w ramach wdzięczności za wyzwolenie kraju.

    CalvadosCalvados – rodzaje

    Calvadosy można podzielić ze względu na ich wiek, czyli liczbę lat przeleżanych w beczce. Na tej podstawie na etykietach tego alkoholu widnieją oznaczenia. Young bądź Fine oznacza calvados, który był starzony przez przynajmniej 2 lata, Reserve – minimum 3 lata, Vieille Reserve – co najmniej 4, natomiast Extra to taki, który w beczce spędził powyżej 6 lat. Istnieją również calvadosy rocznikowe.

    Calvados – jak smakuje?

    Calvados alkohol oferuje bardzo szeroką gamę smaków – istnieje bowiem aż 230 odmian jabłek oraz 139 odmian gruszek, z których można go wyprodukować. Dodatkowo, w procesie produkcji można używać techniki pojedynczej lub podwójnej destylacji, co też ma znaczący wpływ na jego smak. Dzięki tego typu destylacji, ten rodzaj alkoholu przedstawia bardzo różne profile smakowe, w których każdy może znaleźć coś dla siebie. Fakt, że zawiera składniki świetnej jakości to dodatkowa, zdecydowanie ważna zaleta.

    Niemniej jednak – mimo zróżnicowania między poszczególnymi butelkami – calvadosy mają ze sobą coś wspólnego. Trunek ten przede wszystkim ma mocno jabłkowy posmak i z tego powodu często mawia się, iż kojarzy się z szarlotką. Przeważnie ma on rozgrzewający profil, który charakteryzuje się nutami dojrzałych owoców i przypraw.

    Calvadosy dostępne w AlkoSpot znajdą Państwo pod poniższym linkiem:

    https://www.alkospotgdansk.pl/kategoria-produktu/calvados-grappa/