• Panel klienta
  • Koszyk
  • Buffalo Trace

    Buffalo Trace
    16 września 2021

     ,, W Kentucky bawoły wyrzeźbiły ścieżkę, którą podążyli pierwsi pionierzy Ameryki. W miejscu, gdzie szlak migracji bawołów przecinał rzekę Kentucky, od ponad 200 lat produkowana jest legendarna whiskey bourbon – Buffalo Trace. “

    Destylarnia Buffalo Trace, wcześniej znana jako destylarnia George T. Stagg i destylarnia OFC, znajduje się we Frankfort w stanie Kentucky. Słynie przede wszystkim z burbonów, choć produkuje również żytnią whisky i wódkę. Destylarnia zajmuje powierzchnię 130 akrów i charakteryzuje się architekturą obejmującą 4 wieki. Obecnie należy do Sazerac Company, największej firmy destylacyjnej w Stanach Zjednoczonych.

    Oprócz Buffalo Trace firma Sazerac jest również właścicielem gorzelni Barton Brands w Bardstown w stanie Kentucky; dawna destylarnia Glenmore w Owensboro w stanie Kentucky); oraz zakład A. Smith Bowman w Fredericksburgu w stanie Wirginia. Firma twierdzi, że zakład Buffalo Trace jest najstarszą nieprzerwanie działającą gorzelnią w kraju, a zapisy wskazują, że destylacja miała miejsce na terenie posiadłości od 1775 roku.

    “The Old Taylor House” to najstarszy budynek na terenie posiadłości. Został zbudowany w 1792 roku przez komandora Richarda Taylora. W 1812 roku Harrison Blanton zbudował na tym terenie najstarszą destylarnię. Destylarnia została zakupiona przez Edmunda H. Taylora w 1870 roku i przemianowana na Old Fire Copper Distillery (OFC). W 1878 roku George T. Stagg kupił destylarnię OFC, a także gorzelnię Old Oscar Pepper. Stagg przemianował obiekt na swoje imię w 1904 roku. Magazyny A i B zostały zbudowane w 1881 roku i istnieją do dziś. Uderzenie pioruna w 1882 roku spaliło gorzelnię OFC. Odbudowana została w następnym roku.

    Destylarnia wyróżnia się wieloma „pierwszymi”. Po tym, jak firma Stagg zainstalowała system ogrzewania parowego w 1886 r., stała się ona pierwszym w USA magazynem z kontrolowanym klimatem dla starzejącej się whisky. Destylarnia wyprodukowała Blanton’s, pierwszy jednolufowy bourbon na świecie. W 2000 roku stała się pierwszą amerykańską destylarnią, która zdobyła nagrodę „Distillery of the Year” przyznawaną przez Whisky Advocate. Dodatkowo destylarnia ta wyróżnia się tym, że jest jedną z nielicznych, które podczas prohibicji pozwolono na produkcję i butelkowanie whisky (do celów leczniczych).

    Firma Sazerac zakupiła destylarnię w 1992 roku, przemianowując ją na Buffalo Trace Distillery w 1999 roku po gruntownym remoncie. Wraz ze sztandarowym produktem, Buffalo Trace, destylarnia produkuje wiele innych alkoholi. Odwiedzający destylarnię są zaproszeni do degustacji produktów wytwarzanych na miejscu, przeglądania sklepu z pamiątkami i zwiedzania podczas różnych wycieczek, które obejmują różne aspekty produkcji whisky. Tematyka wycieczek obejmuje historię oraz rzemiosło bourbonów.

    https://www.alkospotgdansk.pl/tag-produktu/buffalo/