Jeden z najsłynniejszych ziołowych likierów świata, nazywany czasem „trzynastym źródłem karlowarskiego uzdrowiska”, duma naszych południowych sąsiadów. Przedstawiamy Becherovkę!
Becherovka – historia
Na samym początku – to jest na przełomie XVIII i XIX wieku – Becherovkę sprzedawano jako środek wspomagający trawienie gościom uzdrowiska w Karlowych Warach. Twórcą trunku był Jan Becher, lokalny handlarz przyprawami, w wolnych chwilach z pasją zajmujący się alkoholami.
W roku 1841 syn Jana Bechera, Johann, rozpoczął masową produkcję tego trunku. Firma była własnością rodziny aż do zakończenia II Wojny Światowej. W jej trakcie Becherovkę dostarczano żołnierzom na froncie w specjalnych kubeczkach z wieczkami. Po wojnie przedsiębiorstwo zostało znacjonalizowane. Obecnie ponownie jest w prywatnych rękach, a właścicielem marki jest spółka Pernod Ricard.
Likier w interesujący sposób pojawiał się na kartach historii. O zakupie czeskiego trunku pisał chociażby – w pamiętniku prowadzonym podczas swojego pobytu w Karlowych Warach w 1812 roku – Johann Wolfgang Goethe.
Becherovka – tajemnicza receptura
W dzisiejszych czasach w firmie z Karlowych Warów tylko dwoje pracowników zna wszystkie tajemnice wyrobu Becherovki. Tylko ta dwójka ludzi może wejść do pomieszczenia zwanego Drogikamr (nazwa używana już była za czasów Bechera) i raz w tygodniu przygotować mieszankę wielu rodzajów ziół i przypraw. Około trzy czwarte ziół i przypraw pochodzi z zagranicy, niektóre rodzaje rosną też w okolicach Karlowych Warów.
Gotowa mieszanka jest przesypywana do worków wykonanych z naturalnych materiałów i na jeden tydzień zanurzana w alkoholu, żeby dokładnie przesiąkła. Podczas tego procesu temperatura w kadziach waha się pomiędzy 20 °C a 50 °C – tak, aby każdy z ziołowych olejków się uwolnił. Powstały ekstrakt miesza się z wodą i cukrem, a następnie wypełnia się nim dębowe beczki. Aby zapewnić jak największy kontakt między beczką a jej zawartością, stosuje się specjalne, ręcznie wykonywane beczki o charakterystycznym owalnym kształcie. Dąb, z którego wykonane są beczki, jest jednym z warunków sukcesu, gdyż nadaje Becherovce specyficzną barwę.
Alkohol spędza w beczkach około dwóch miesięcy, potem ich zawartość zlewa się do jednego naczynia i miesza ze sobą. Dopiero wówczas napełnia się nią butelki.
Becherovka – jak smakuje?
W aromacie Becherovka proponuje wyraźnie wyczuwalne akcenty cynamonu i imbiru, a także niuanse mentolowe. W smaku również pojawiają się mięta oraz wspomniane przyprawy, ale oprócz nich nasze kubki smakowe muskają goździki, miód, lukrecja czy skórki cytrusów. Charakter likieru jest słodko-gorzki.
Becherovkę znajdą Państwo nie tylko w punktach stacjonarnych AlkoSpot, ale również w naszym sklepie internetowym: