Słynny francuski gin, którego historia sięga czasów Ludwika XVI. Przedstawiamy Citadelle.
Historia ginu Citadelle sięga początku lat 70. XVIII wieku, kiedy to Ludwik XVI wydał zgodę na otwarcie destylarni ginu w dunkierskiej cytadeli. Ponad 200 lat później Alexander Gabriel, założyciel Maison Ferrand, po przestudiowaniu historii ginu Citadelle, postanowił odtworzyć smak rzemieślniczo produkowanych francuskich ginów z minionej epoki.
Maison Ferrand to znany producent koniaku, w regionie Cognac znajduje się też jego siedziba. Z tego powodu nietuzinkowy pomysł destylacji ginu wywołał spory sprzeciw miejscowych legislatorów. Na uzyskanie wszelkich niezbędnych zezwoleń Gabriel czekał ponad pięć lat. W końcu jednak nadszedł rok 1995 i gin Citadelle w swojej współczesnej wersji trafił na rynek.
W ofercie AlkoSpot znajdą Państwo cztery etykiety z portfolio Citadelle:
Citadelle Original
Trunek powstał z 19 komponentów, które poddaje się destylacji w małych, miedzianych alembikach nad otwartym ogniem – tak, aby profil mógł nabrać odpowiedniej tekstury. Citadelle Gin charakteryzuje się delikatnymi aromatami świeżych kwiatów z cytrusowymi akcentami. W smaku intensywny; ziołowe nuty jałowca i anyżu łączą się z nutami korzennymi. To bardzo dobrze zbalansowany, elegancki gin, który oferuje długi finisz i idealną miękkość.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/gin-citadelle-orginal-44-07l/
Citadelle Jardin D’Ete
Jardin d’Ete powstaje z kompozycji miąższu melona, całej cytryny, skórki yuzu, skórki pomarańczowej oraz 19 pozostałych składników, które wykorzystuje się także przy produkcji Citadelle Original. W zapachu wyczuwalne pomarańcze, mandarynki, sporo jałowca i dzięgla, w tle czarny pieprz i przyprawy korzenne. W smaku z kolei na pierwszy plan wychodzą pieprz, jałowiec i ziele angielskie, umiejętnie zbalansowane delikatną kwiatowością i słodkimi owocami z sadu.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/gin-citadelle-jardin-d-ete-415-07l/
Citadelle Reserve
Wielokrotnie nagradzany gin klasy premium. Citadelle Solera Reserve wzbogacony jest wyciągiem z trzech składników botanicznych – yuzu, genepi oraz bleuet. Leżakuje w pięciu rodzajach beczek – z drewna: akacjowego, morwy, wiśni, kasztana oraz dębu francuskiego. Łącznie spędza w nich pięć miesięcy, po czym jest mieszany i rafinowany. Ta wyjątkowa metoda starzenia wzmacnia jego cytrusowy, orzeźwiający profil oraz tworzy elegancką i miękką konsystencję. W aromacie zioła, suszone przyprawy, wiórki kokosowe, a także tytoń i kwiat pomarańczy. Poza tym wyczuwalne nuty jałowca i zielonej herbaty. Na podniebieniu bogaty, z pieprznymi akcentami tytoniu oraz cytrusów, imbiru i migdałów.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/a-gin-citadele-solera-reserve-44-07/
Trunek nawiązujący w swojej nazwie do słów Charlesa Dickensa, który zwykł mawiać o ginie w stylu Old Tom – ,,No Mistake”. Największym wyzwaniem przy tworzeniu ginu było przygotowanie właściwej bazy i upodobnienie go do profilu, który pijano w XIX wieku. Alexandre Gabriel podczas swojej podróży na Karaiby odkrył wyjątkowy brązowy cukier, wilgotny i ciężki, który okazał się być tym brakującym składnikiem ginu No Mistake Old Tom. Cukier praży się w miedzianych alembikach w celu karmelizacji, a następnie rozcieńcza i poddaje alkoholizacji. Przed zabutelkowaniem destylat przez trzy miesiące dojrzewa w beczkach. W zapachu nuty świeżego jałowca, pomarańczy, przypraw korzennych, ale również jaśminu czy kopru włoskiego. W smaku przeważają akcenty słodko-kwaśne, z niuansami anyżu, migdałów, cynamonu czy skórki cytrynowej.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/gin-citadelle-old-tom-no-mistake-05l/