Nowa edycja limitowana od słynnej na całym świecie i cieszącej się wyjątkową renomą destylarni Macallan. A Night On Earth, bo o niej mowa, powstała z inspiracji celebrowanym co roku w Szkocji świętem Hogmanay.
Macallan to bez cienia wątpliwości jedna z najbardziej znanych i renomowanych marek na światowym rynku single maltów. Obecnie plasuje się w pierwszej trójce destylarni o największej sprzedaży.
Oficjalne otwarcie Macallana przypadło na rok 1824. Co ciekawe, przez większą część swojej historii destylarnia była wyłącznie producentem alkoholu służącego zestawianiu blendów. Dopiero w latach 70. XX wieku sytuacja zaczęła ulegać zmianie, a XXI wiek to już prawdziwe pasmo sukcesów i bicie kolejnych rekordów sprzedażowych. Moce produkcyjne destylarni są niezwykle imponujące i wynoszą 15 mln litrów alkoholu rocznie.
Macallan A Night On Earth
Celem destylarni było stworzenie whisky kojarzącej się z ciepłem domowego ogniska i ogólną atmosferą radosnego świętowania, a swoim profilem smakowym przypominającej szkockie herbatniki jadane właśnie z okazji wieńczącego rok święta Hogmanay, czyli odpowiednika polskiego sylwestra.
Sarah Burgess, whisky maker destylarni Macallan, użyła w tym celu specjalnie wyselekcjonowanych beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu sezonowanych sherry, a także beczek z amerykańskiego dębu po bourbonie.
W efekcie otrzymujemy whisky pachnącą świeżo upieczonymi herbatnikami, wanilią, owocowym sadem i ciastkami owsianymi. Na podniebieniu trunek jest miękki i łagodny, z akcentami waniliowej słodkości, figami, cynamonem czy piankami marshmallow.
Za warstwę wizualną etykiety oraz efektownego pudełka odpowiada Erica Dorn, artystka odpowiedzialna za designy wielu luksusowych marek, znana również ze współpracy z Wesem Andersonem, słynnym amerykańskim reżyserem (przy filmach „Wyspa Psów” i najnowszym „The French Dispatch”).
Whisky Macallan A Night On Earth można nabyć w stacjonarnych salonach AlkoSpot, a także na naszej stronie www: