• Panel klienta
  • Koszyk
  • Zrozumieć Sauvignon Blanc

    Zrozumieć Sauvignon Blanc
    4 maja 2021

    Jeśli pokochałeś orzeźwiający, subtelnie pikantny smak Sauvignon Blanc, to zasługujesz na to, aby dowiedzieć się o nim więcej. Istnieje ponad 10 krajów, które specjalizują się w produkcji Sauvignon Blanc, a każdy region oferuje wyjątkowy smak. Trochę zrozumienia różnych stylów i historii tego szczepu pomoże Ci samodzielnie znaleźć niesamowite wino.

    Nazwa Sauvignon pochodzi od francuskiego słowa Sauvage oznaczającego „dziki”. Sam szczep pochodzi z Bery w Dolinie Loary we Francji i jest rodzicielskim szczepem Cabernet Sauvignon (drugi to Cabernet Franc). Sauvignon Blanc ma co najmniej 500 lat i jest potomkiem rzadkiej francuskiej odmiany Savagnin. Wina Savagnin nadal można znaleźć w malutkim regionie Jura we wschodniej Francji, w pobliżu granicy ze Szwajcarią.

    Jeśli chodzi o wina Sauvignon Blanc, istnieją dwie szkoły:

    Sauvignon Blanc ze stali nierdzewnej
    Jest najbardziej dominującym stylem – i tym, który jest najlepiej znany. Unoaked Sauvignon Blancs są fermentowane w kadziach ze stali nierdzewnej lub ceramicznych  i są znane ze swojej wysokiej kwasowości i odważnych ziołowych aromatów limonki, grejpfruta i agrestu. To styl, który sprawił, że Sauvignon Blanc stał się modny, ale drugi styl jest tym, co zapewnia najwyższe ceny butelek.

    Sauvignon Blanc fermentowany w beczce
    To drugi rodzaj.  Jest fermentowany w beczce i leżakowany na drożdżach zwanych osadem, które nadają winu bogatszą, kremową konsystencję.Producenci będą również postarzać wino w dębie, dodając dodatkowe smaki creme brulee, masła i olejku cytrynowego z dojrzewania i utleniania dębu. Ten styl jest częściej mieszanką z odrobiną Semillon, aby dodać kandyzowanego smaku cytryny i bardziej tłustej konsystencji. Ogólnie rzecz biorąc, Sauvignon Blanc leżakowany w beczce jest rzadkim specjałem i zdecydowanie wartym spróbowania, jeśli masz już zdrowy fetysz Sauvignon Blanc.

    Regionalne różnice w Sauvignon Blanc
    Chociaż wspomniane powyżej metody produkcji wpływają na styl rdzenia wina Sauvignon Blanc, wpływ regionalnych warunków uprawy również ma wpływ na smak. Każdy region ma swój własny styl, czyli „typowość” wina. Poniżej znajduje się krótki przegląd typowości Sauvignon Blanc z 8 krajów.

    Francja
    Francja jest największym producentem Sauvignon Blanc i rośnie głównie w Dolinie Loary.

    Dolina Loary
    Dominują tutaj podstawowe aromaty limonki, zielonej trawy, minerałów kredowych i melona spadziowego z ostrą kwaskowatością i bardzo lekką treścią. Wina wysokiej klasy z tego obszaru oferują bogatsze smaki owocowe. Białej brzoskwini, kopru włoskiego, trawy cytrynowej i grejpfruta rubinowego z dobrą kwasowością, nieco wyższą zawartością alkoholu i lekko-średnią treściwością.

    Bordeaux
    Podstawowe smaki miąższu cytryny, trawy i żwirowych minerałów o wysokiej kwasowości i prostym lekkim body. Wina z najwyższej półki pochodzą głównie z Pessac-Leognan i oferują aromaty kiwi, trawy cytrynowej, grejpfruta miodowego, o subtelnej orzechowo-kremowej konsystencji powstałej w wyniku starzenia się dębu.

    Południowy zachód i Langwedocja-Roussillon
    Smaki grejpfruta, marakui i cytryny o umiarkowanie wysokiej kwaskowatości i lekko średniej treściwości. Południowo-zachodnia i Langwedocja-Roussillon we Francji oferuje jedne z najwybitniejszych we Francji Sauvignon Blanc, gdzie często jest mieszany z Ugni Blanc (winogronem Cognac) lub Colombard. Te wina wydawane są głównie w ramach IGP Cotes de Gascogne i Pays d’Oc.

     

    Nowa Zelandia
    Najczęściej uprawianym winogronem w Nowej Zelandii jest Sauvignon Blanc, a większość winnic znajduje się w północnej części Wyspy Południowej w Marlborough. Nowa Zelandia to kraj o chłodnym klimacie. Dominują tam smaki marakui, zielonego pieprzu, trawy cytrynowej i agrestu z ostrą jak brzytwa kwasowością z cięższym i średnim ciałem (często z odrobiną resztkowego cukru, aby dodać wagi).

    Chile
    Większość najlepszych winnic Sauvignon Blanc znajduje się na „obszarach Costa” w Chile, które są chłodnymi dolinami w pobliżu oceanu. Większość z tych chilijskich Sauvignon Blanc będzie oznaczona regionem Central Valley, który jest największym obszarem rolnym Chile. Region jest zdominowany przez dużych producentów i chociaż ma to środowisko negatywnych konotacji, oznacza to również, że wina są niedrogie i umiarkowanie spójne rok po roku. Podstawowe smaki to: trawa, sok z limonki, zielony banan i ananas z soczystą wysoką kwasowością oraz wyraźnym zasoleniem.

    Afryka Południowa
    Pomimo faktu, że RPA ma suchy, ciepły klimat, region ten produkuje całkiem spore ilości wysokiej jakości Sauvignon Blanc. Większość cennych win jest niebeczkowane a i opatrzona etykietą nadrzędnego regionu Western Cape. W regionie Western Cape znajduje się kilka mniejszych i bardziej wyrazistych obszarów, w tym między innymi Stellenbosch, Franschhoek i Elgin, które są znane z produkcji fermentowanych / leżakowanych w beczce Sauvignon Blanc charakteryzujących się niezwykłą mocą i finezją. Dominują w nich aromaty zielonych ziół, guawy i zielonego pieprzu z lekkim, średnim body i kwaskowatością. Wina z najwyższej półki oferują aromaty wosku pszczelego, kwiatów jaśminu, wiciokrzewu, cytryny Meyera i olejków orzechowych.

    Stany Zjednoczone
    W wielu regionach USA uprawia się Sauvignon Blanc. Najbardziej znane są z tego dwa obszary – północne wybrzeże, Kalifornia (w tym AVA Napa, Sonoma i Mendocino) oraz stan Waszyngton.

    Napa
    Królują tutaj smaki białej brzoskwini, grejpfruta i melona spadziowego o średniej treściwości, średniej kwasowości i umiarkowanym alkoholu.
    Sonoma
    Podstawowe smaki to: melon spadziowy, ananas i zielone jabłko z lekkim i średnim body, średnio wysoką kwasowością i umiarkowanym alkoholem.
    Columbia Valley
    Podstawą są: aromaty limonki, grejpfruta i minerałów żwirowych o lekkiej treściwości i wysokiej kwasowości

    Australia
    Ogólnie Australia jest regionem o ciepłym klimacie, ale dominują tam obszary chłodniejsze, nadające się do uprawy dobrego Sauvignon Blanc.
    Adelaide Hills i Południowa Australia
    Podstawowe smaki to: kiwi, spadz i biała brzoskwinia o średniej kwasowości i lekkiej treściwości.

    Australia Zachodnia (w tym Margaret River)
    Dominują tu aromaty trybuli, papryki, marakui i minerałów żwirowych o wysokiej kwasowości i lekkiej treściwości. Producenci z najwyższej półki będą używać dębu, aby dodać kremowości i tekstury.

    Hiszpania
    Większość hiszpańskich Sauvignon Blanc rośnie w La Mancha, gdzie w większości wykorzystywana jest do produkcji win masowych o dużej wartości.
    Castilla y Leon
    Z dominującymi smakami papryki, melona spadziowego i pylistej mineralności ze średnio wysoką kwasowością i średnio lekką treściwością.
    W nadrzędnym regionie Castilla y Leon Reuda produkuje wysokiej jakości wina Sauvignon Blanc i Verdejo (Verdejo ma bardzo podobny smak do Sauvignon Blanc).

    Włochy
    Większość Sauvignon Blanc we Włoszech jest produkowana we Friuli-Venezia Giulia i zwykle oznaczana jako „Sauvignon”.
    Friuli Venezia-Giulia
    Dominują aromaty słodkiego agrestu, białej brzoskwini, gruszki i kwiatu pomarańczy z ostrą kwaskowatością i lekkim body.

    Jednym z najlepszych sposobów pogłębienia wiedzy na temat win jest porównanie win z różnych regionów. Wybierz 2-3 regiony wymienione w tym artykule i odszukaj w nich wina Sauvignon Blanc. Tak, kupowanie i otwieranie 2-3 butelek naraz może brzmieć niedorzecznie, ale pamiętaj, że nie wypijesz ich wszystkich w ciągu jednej nocy (miejmy nadzieję, że nie) i możesz je przechowywać przez około 2 tygodnie w lodówce używając pompki próżniowej. Kiedy to zrobisz, zrób notatki a następnie przeanalizuj. Gwarantujemy, że się zaskoczysz