• Panel klienta
  • Koszyk
  • Wina z Grecji

    Wina z Grecji
    12 listopada 2021

    Wielu z nas wina greckie kojarzą się przede wszystkim z retsiną, antycznym winem o żywicznym aromacie. Grecja oferuje jednak dużo więcej nietuzinkowych win z lokalnych, starożytnych szczepów. Wspaniałe greckie wina są również dostępne na półkach sklepów AlkoSpot!

    W AlkoSpot znajdą Państwo wysokojakościowe greckie wina z następujących winnic:

    Winnica Gaia

    Winnice Gaia zostały stworzone przez Giannisa Paraskevopoulosa i Leona Karatsalosa. Na miejsce swoich winnic założyciele wybrali najbardziej sprzyjające hodowli winorośli regiony Grecji – Nemea i Santorini.

    Monograph Moschofilero

    Wino ze szczepu moschofilero. W nosie egzotyczne, wyczuwalne kiwi, agrest, polne kwiaty. W smaku strzelista kwasowość i średnia budowa, wino zbalansowane. Polecane do tagliatelle z łososiem i polędwicy z dorsza na młodym szpinaku.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/monograph-moschofilero/

    Assyrtiko Wild Ferment

    Wino ze szczepu assyrtiko. Zrobione ze starych 80-letnich krzewów. W zapachu słone, woskowe, kamieniste, w smaku wyraźnie czuć miodowego melona, gruszkę, brzoskwinię. Polecane do wędzonego drobiu, dorady pieczonej w soli morskiej czy wędzonej szproty.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/assyrtiko-wild-ferment/

    Gaia Estate 2019

    Wino ze szczepu agiorgitiko. Głęboki czerwony kolor, aromaty czarnej porzeczki, czekolady, nuty dymu ukazują klasyczne dla szczepu oblicze. Wino o solidnym ciele z 20-letnim potencjałem dojrzewania. Polecane do żeberek jagnięcych, smażonej polędwiczki wieprzowej czy greckiego gyrosa wieprzowego.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/gaia-estate-0-75l/

    Winnica Mylonas

    Rzemieślniczą winnicę Mylonas prowadzi trzech braci. Jej historia zaczęła się w 1917 roku w miejscowości Keratea, położonej na pobrzeżach Aten. Kluczem do smaku, który wyróżnia wina Mylonas, jest gleba. Szczepy na niej uprawiane to savatiano, malagouzia, assyrtiko, aidani.

    Retsina

    Wino ze szczepu savatiano, z dodatkiem żywicy sosny alepskiej. Aromaty cytryn, żółtej brzoskwini, zielonego jabłka, żywicy. W smaku wyczuwalna gruszka i kiwi. Polecane do żółtych miękkich serów z czosnkiem niedźwiedzim lub chili, smażonych kalmarów, kałamarnicy nadziewanej serem feta, sushi z tuńczykiem.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/retsina-mylonas-0-75l/

    Sunday

    Słodkie wino ze szczepów savatiano (85%) i aidani (15%). Fermentowało najpierw w amforze, a następnie w stalowej kadzi. Grona po zebraniu są suszone przez osiem dni. Wino pachnie niczym pączek z różą i guma balonowa. W smaku wysoka kwasowość, nuty bananów i landrynek. Polecane do waniliowej panna cotty, sernika brzoskwiniowego czy bezy z kremem.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/sunday-savvatiano-aidani-0-75l/

    Winnica Diamantakis

    Winnica rodziny Diamantakis znajduje się na południowym zachodzie od miasta Heraklion na Krecie. Winiarnia to nowoczesna jednostka do produkcji jakościowych win na Krecie.

    Vidiano 2020

    Wytrawne wino białe z jakże popularnego na Krecie szczepu vidiano. Wino o orzeźwiających aromatach gruszy, pigwy, jabłka, orzecha. Zaznaczona kwasowość, kremowa tekstura. Polecane do smażonych kalmarów, pieczonego dorsza czy smażonej flądry.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/diamantakis-vidiano-0-75l/

    Diamantopetra White

    Wytrawne wino białe ze szczepów assyrtiko (50%) i vidiano (50%). W nosie przyjemna brioszka, jogurt, nuty pieczonego chleba i wanilii. W smaku krągłe, aksamitne, wyczuwalne banany, rumianek, brzoskwinia. Polecane do grillowanej ośmiornicy czy muli wykąpanych w białym winie.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/diamantopetra-syrah-mandilaria-0-75l/

    Winnica Avantis

    Winnica Avantis należy do posiadłości o powierzchni 200 ha, znajdującej się na terenie Afrati, w środkowej Evii, na wysokości 250-500 metrów. Winorośla porastają południowo-wschodnie zbocza. W winnicy Avantis uprawia się takie odmiany jak: malagouzia, assyrtiko, moschato, sauvignon blanc, gewurztraminer, viognier, merlot, syrah.

    Princess Late Harvest Syrah

    Słodkie wino czerwone ze szczepu syrah. Późno zbierane, dojrzałe grona nadają winu naturalną słodycz. W smaku sporo akcentów kawowych, wędzonych śliwek, czarnych jagód. Słodkość wina zbalansowana wyraźną kwasowością. Polecane do czekoladowego sufletu, budyniu czekoladowego, tortu czekoladowego.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/princess-late-harvest-syrah-cz-sl/

    Winnica Tsantali

    Rodzina Tsantali uprawia winorośl w regionach Agios Pavlos, Chalkdiki, Mount Athos, Rapsani, Naussa i Maronii w Tracji. Około 55% rocznej produkcji jest importowana do ponad 45 krajów na całym świecie.

    Kanenas Syrah Mavroudi

    Wytrawne czerwone wino ze szczepów syrah i mavroudi. Po zakończeniu dojrzewania w dębie wino dojrzewa również 4 miesiące w butelce. W zapachu ziemiste, lukrecjowe i dymne. W smaku cieliste, pełne, z dobrym balansem. Dominuje owoc czarnych jagód, czarnej porzeczki z niuansem czekolady. Polecane do duszonej wołowiny i grillowanych zrazów wołowych.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/kanenas-syrah-mavroudi-0-75/

    Winnica Porto Carras

    Największa biologiczna winnica w Grecji i jedna z największych w Europie, wzór ekologicznej uprawy winorośli. Zgodnie ze współczesnymi trendami winnice Porto Carras podchodzą z szacunkiem do ludzi oraz środowiska.

    Chateau Porto Carras

    Wytrawne czerwone wino ze szczepów cabernet sauvignon, cabernet franc i limnio. W zapachu wyczuwalna wędzona śliwka, biały pieprz, zielona papryka, skóra. Wino smakuje niczym dojrzałe jeżyny, śliwka w czekoladzie, a w dodatku jest nieco ziemiste. Polecane do rostbefu wołowego z rydzami, sałatki z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów, steku z polędwicy wołowej.

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/chateau-porto-carras-0-75l/

    Alko Spot