• Panel klienta
  • Koszyk
  • Springbank

    Springbank
    18 listopada 2021

     

        Springbank Distillery

    Destylarnia Springbank została założona przez Archibalda Mitchella w 1828 roku. Używa tej samej destylarni, której używał nielegalnie, do momentu oficjalnego otwarcia Springbank, 14 licencjonowanej gorzelni w Campbeltown. Jako iż popyt na whisky z rejonu Campbeltwon nieustannie rósł, siostra Archibalda, Mary Mitchel zbudowała Drumore Distillery. W 1837 roku synowie Archibalda, John i William stali się właścicielami Springbank. Później John zaraził pasją do whisky swojego syna tworząc tym samym Firmę J&A Mitchell. Na przełomie XIX i XX wieku preferencje względem whisky zaczęły się zmieniać, zaczęto pożądać znacznie lżejszej, mniej torfowej whisky. Do suszenia słodu zamiast torfu zaczęto używać węgla. W latach 1926-1933 trudna sytuacja na rynku zmusiła rodzinę Mitchellów do tymczasowego zamknięcia gorzelni. W 1934 roku produkcja została wznowiona, a Springbank był obok Glen Scotia jedynym producentem whisky w Campbeltown. W 1973 roku po raz pierwszy wytworzono whisky Longrow udowadniając, że whisky mocno torfowe w stylu Islay może być również produkowane w głąb lądu. W 1979 roku destylarnia ponownie została zamknięta. Tym razem na 10 lat. W 1989 roku ponownie ruszyła regularna produkcja. W 1997 roku uzyskano nowy produkt w Springbank Distillery’s  czyli whisky nietorfowe Hazelburn. Warto wspomnieć o wydanej w 2000 roku pierwszej whisky organicznej, która została stworzona z naturalnie hodowanego jęczmieniu, bez użycia żadnej chemii w procesie jej tworzenia. Podobnie jak pozostałe wersje Springbank, również i ta nie jest filtrowana na zimno czy jakkolwiek barwiona. W dniu dzisiejszym Springbank jest jedną z trzech gorzelni w regionie Campbeltown oraz jest największą niezależną posiadaną przez tą samą rodzinę gorzelnią w Szkocji. Można się tam wybrać i zwiedzić tę słynną gorzelnię i dojrzeć jak w naturalny, ręczny sposób powstaje whisky Springbank.

     

     

     

     

                                                                                     Springbank Single Malt Whisky

    Springbank Single Malt, najbardziej popularna whisky gorzelni Springbank. Standardowa wersja to Springbank Single Malt 10 YO, lekko torfowa whisky, destylowana dwa i pól raza, niefiltrowana na zimno, ani nie barwiona karmelem. Whisky dojrzewa w beczkach po Bourbonie i sherry, jednak firma eksperymentuje również z beczkami po rumie. Przez koneserów whisky ta uważana jest za jedną z najlepszych szkockich. Oprócz 10-letniej wersji na rynku znajdziemy wersje 15-letnią, 18-letnią oraz 12-letnią cask strength, a także limitowane edycje wersji 21-letniej i 25-letniej.

     

     

     

     

       Longrow Single Malt Whisky

    Longrow Single Malt Whisky to mocno torfowa whisky, w wersji standardowej również 10-letnia, dwukrotnie destylowana, dojrzewająca w beczkach po bourbonie. Nazwana po zamkniętej w 1896 roku destylarni Longrow z Campbeltown. Dostępne wersje to również Sherrywood 10 YO, Longrow Single Malt bez deklaracji wieku oraz eksperymentalna edycja dojrzewająca w beczkach po tokaju Longrow Red.

     

     

     

     

                                                                                        Hazelburn Single Malt Whisky

    Najnowszy trunek z Destylarni Springbank, whisky nietorfowa, potrójnie destylowana, pierwszy raz w 1997 roku. Standarowa wersja to Hazelburn Single Malt 8 YO, poza tym można kupić również wersje 10-letnią i 12-letnią oraz specjalne edycje rocznikowe. Nazwana na cześć gorzelni Hazelburn również z rejonu Campbeltown zamkniętej w 1925 roku.

     

     

    Whisky z destylarni Springbank dostępne w AlkoSpot:

    -Longrow Peated: https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/longrow-peated-0-7-46/

    -Longrow 18 YO: https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/longrow-18yo-0-7l/

    -Longrow 21 YO: https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/longrow-21yo-0-7l/

    -Hazelburn 10 YO: https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/hazelburn-10-yo-0-7l-46/

     

     

    Alko Spot