• Panel klienta
  • Koszyk
  • Soju

    Soju
    17 listopada 2021

    Najnowszy raport dotyczący najlepiej sprzedających się trunków na świecie potwierdził – na pierwszym miejscu wciąż pozostaje soju, tradycyjny koreański trunek produkowany z ryżu. Soju coraz większą popularność zyskuje również w Polsce.

    Fakt, że soju przewodzi w alkoholowym rankingu sprzedaży właściwie nie powinien dziwić – wszak to właśnie Korea jest największym konsumentem alkoholu na świecie. Statystyczny Koreańczyk wypija średnio 15 shotów alkoholu tygodniowo!

    Soju – co to takiego?

    Zawartość alkoholowa soju waha się najczęściej pomiędzy 20 a 25%. To napój na bazie destylatu ryżowego, jednak od lat 60. aż do 90. ubiegłego wieku destylacja ryżu była w Korei zabroniona, dlatego do produkcji soju stosowano również ziemniaki, pszenicę, a nawet tapiokę.

    Tradycja produkcji soju w Korei sięga średniowiecza, technikę destylacji trunku z ryżu do Azji przywieźli Mongołowie. Tajniki produkcji alkoholu poznali na Bliskim Wschodzie, gdzie produkowany jest arak, trunek na bazie destylatu z ryżu czy daktyli.

    Tradycyjny proces produkcji soju obejmuje kilka etapów. Na samym początku dokładnie rozdrobniony i ugotowany na twardo ryż wraz z wodą i drożdżami poddaje się 40-dniowej fermentacji w ceramicznych kadziach. W wyniku tego procesu powstaje czyste wino ryżowe. Następnie poddawane jest pojedynczemu procesowi destylacji w prostych aparatach ceramicznych, po czym leżakuje w kadziach przez 100 dni. W obecnych czasach – ze względu na ogromny popyt – soju wytwarzane jest również w nowoczesnych aparatach destylacyjnych. Przed rozlaniem nadal leżakuje jednak przez 100 dni.

    Soju – jak smakuje?

    Smak soju często określa się mianem naturalnego, rześkiego, lekko owocowego, wytrawnego. Można również spotkać opinie, że soju przypomina nieco bimber, jednak jest lżejsze, słodsze i… po prostu smaczniejsze. Tradycyjnie pite jest w formie czystej lub z dodatkiem soków owocowych. Można je również wymieszać z piwem w proporcji 1:1. Warto także spróbować soju w klasycznych drinkach jako zamiennik wódki.