• Panel klienta
  • Koszyk
  • Porto

    Porto
    28 października 2021

    Miesiące jesienno-zimowe to doskonały czas na sięgnięcie po rozgrzewające wina wzmacniane. Dzisiaj zapraszamy na podróż do Portugalii i wprowadzenie w świat porto.

    Porto to – w telegraficznym skrócie – wino wzmacniane o mocy zazwyczaj 20%, tworzone w regionie rzeki Douro (północ Portugalii), a następnie przewożone na leżakowanie do miasta Vila Nova de Gaia. Jeszcze w regionie Douro wino jest wzmacniane destylatem winnym.

    Porto jest niezwykle zróżnicowane. Może być winem czerwonym (najczęściej), białym (rzadziej), ale również różowym (najrzadziej). Może dojrzewać zarówno w ogromnych zbiornikach ze stali nierdzewnej, w butelkach, w olbrzymich dębowych kufach, jak i w 600-litrowych beczkach. Przeważnie różne roczniki są ze sobą kupażowane, ale często spotykane jest także porto rocznikowe. Niektóre porto dojrzewają w obecności tlenu, w innych z kolei jego wpływ jest niepożądany.

    Aby wino mogło przyjąć nazwę “porto”, poza odpowiednim procesem produkcji, musi być wyprodukowane w odpowiednim miejscu. Tym miejscem jest region rzeki Douro, rozpoczynający się około 120 kilometrów na wschód od Porto i ciągnący się aż do granicy z Hiszpanią. Obszar ten stanowi idealne miejsce dla uprawy winorośli, posiadając łagodne zimy i gorące lata z temperaturami przekraczającymi 40 stopni. Ważną dla uprawy winorośli jest lokalna gleba, zwana Xist, która jest twarda, właściwie skalista, oraz bardzo bogata w minerały.

    Porto produkuje się z bardzo wielu odmian winogron, z czego do najpopularniejszych zaliczają się:

    • Touriga Nacional
    • Touriga Franseca
    • Tinta Barroca
    • Tinta Roriz

    Poszczególne domy Porto posiadają najczęściej po kilka winnic w różnych regionach, stąd prawie każde porto jest blendem nie tylko różnych roczników i różnych odmian winogron, ale też winogrona te pochodzą z różnych winnic.

    Podstawowe rodzaje Porto:

    Branco

    Porto białe. Stosunkowo lekkie, przeznaczone do spożywania jako aperitif lub jako dodatek do jedzenia. Często jest spożywane w koktajlach, z czego najpopularniejszy jest Portonic, czyli białe porto z dodatkiem tonicu. Jest to najlżejszy rodzaj porto o barwie od słomkowej, do złotej. Tak jak każde porto, ma około 20% alkoholu. Tak jak każde porto jest słodkie. Zazwyczaj ma kilkadziesiąt gramów cukru na litr. Porto Branco jest świeże, kwiatowe, owocowe.

    Ruby

    Czerwone, młode porto. Jest to najpopularniejsza odmiana tego wina. Różne roczniki są mieszane ze sobą, aby zapewnić stały smak wypuszczanych partii. Leżakowane jest zazwyczaj w drewnianych kufach przez okres kilku lat. Kufy napełniane są do pełna, dzięki czemu wino ma znikomy kontakt z tlenem. Ruby porto jest świeże, owocowe, charakterne.

    PortoTawny

    Najbardziej szlachetny gatunek porto, dojrzewający w niewielkich beczkach, które napełniane są w 80% objętości. Zachodzi tu więc dojrzewanie oksydacyjne. Produkowane z czerwonych winogron, a przed butelkowaniem różne roczniki są kupażowane w kufach. Może być sprzedawane jako wino bez oznaczenia wieku (lecz minimum 3 lata), ale dopuszczone są oznaczenia wieku 10, 20, 30 i 40 lat. Charakterystycznym jest że wraz z wiekiem spędzonym w dębie, czerwone wino jaśnieje i w wieku 30-40 lat jego barwa jest tożsama z 30-40 letnimi oloroso i amontillado, które są przecież winami białymi. W porto tawny znajdziemy więcej akcentów dębowych oraz nut charakterystycznych dla długo leżakującego alkoholu:  prażonych orzechów, czekolady, wiśni, suszonych owoców.

    Wyróżnia się również porto:

    Vintage – specjalna i niezwykle ceniona odmiana porto. Gdy zbiór w jakiejś winnicy w danym roku jest bardzo wysokiej jakości, może zapaść decyzja o nieblendowaniu tego rocznika, ale zabutelkowaniu wina z niego jako porto rocznikowe. Po krótkim leżakowaniu w dębie (do 2,5 roku), porto zostaje zabutelkowane bez filtracji. Następnie butelki układane są poziomo na długoletnie leżakowanie, podczas którego nieodfiltrowany osad z beczki bardzo powoli zmienia charakter wina.

    Vintage Single Quinta – porto rocznikowe pochodzące z jednej tylko winnicy.

    LBV – Late Bottled Vintage. Jeśli wino z jakichś przyczyn nie zostanie zabutelkowane jako Vintage, ale winnica wciąż uważa je za wino o bardzo wysokiej jakości, może ono zostać skierowane do butelkowania jako LBV. Maturacja w dębie zostaje przedłużona, do około 4-6 lat, co pozwoli winu nabrać kompleksowości, ale nie pozwoli na jego utlenienie. LBV jest filtrowane, więc nie dojrzewa już w butelce.

    Colheita – jest dla porto tawny tym, czym vintage jest dla ruby. Jest to po prostu tawny z pojedynczego, wyróżniającego się rocznika. Colheita charakteryzuje się największym natężeniem nut pochodzących od beczki.

    Colheita Single Quinta – wino z jednego rocznika i z jednej winnicy.