• Panel klienta
  • Koszyk
  • Porto ruby i tawny – czym się różnią?

    Porto ruby i tawny – czym się różnią?
    27 stycznia 2022

    Ruby czy tawny – jakie porto wybrać? W celu rozwiązania tego dylematu przenieśmy się do intrygującej Portugalii, gdzie odkryjemy wachlarz nowych smaków i aromatów ukrytych w winach Quinta De Vale De Sapos – Fine Ruby Port oraz Aged Tawny Port. Zimowe dni są idealne, aby rozpocząć tę podróż i poznać historię fascynującego trunku, jakim niezaprzeczalnie jest wino porto.

    Porto to wzmacniane wino portugalskie, zazwyczaj słodkie lub półsłodkie, choć zdarzają się również wersje wytrawne. Tradycyjnie wino to pije się zależnie od okazji:

    • wytrawne i półsłodkie – jako aperitif (przed posiłkiem i na wzmocnienie apetytu), z reguły schłodzone (ok. 12°C);
    • słodkie – jako deser (po posiłku) w temperaturze naturalnej lub lekko schłodzone (ok. 18°C).

    Nazwa nawiązuje do drugiego co do wielkości miasta w tym kraju – Porto. Bogaty bukiet aromatyczny i smakowy – najczęściej będą to akcenty wanilii, dębu czy przypraw korzennych – zawdzięczamy odmianom winogron uprawianych w regionie
    Douro. Do produkcji porto można stosować niemal setkę różnych odmian winogron.

    PortoPorto ruby i tawny – czym się różnią?

    Porto możemy podzielić na co najmniej kilka kategorii, ale na półkach sklepowych najczęściej znajdziemy dwa charakterystyczne słowa – ruby bądź tawny. Co oznaczają?

    Porto ruby to wino starzone przez krótki czas w dużych dębowych beczkach, zdecydowanie dłużej zaś – w butelkach. Wyróżnić można tu świeże, słodkie i lekkie, a przy tym bardzo owocowe Porto Ruby, następnie bogatsze i bardziej złożone Ruby Reserva, które uzyskuje się z kupażowania win bazowych dojrzewających 5 do 7 lat, oraz uchodzące za najlepsze i również najdroższe – Vintage Port, czyli Porto rocznikowe.

    Porto tawny to z kolei grupa win dojrzewających w dużych, dębowych beczkach przez okres od 3 do 40 lat, które przed butelkowaniem poddawane są procesowi filtracji. Tawny jest kupażowane z kilku rodzajów wina o zróżnicowanej barwie, aromacie oraz stopniu dojrzałości. W grupie tej wyróżnić można Porto Tawny, czyli najniższej jakości wino przechowywane w beczkach przez 3 lata, Tawny Reserva — trunek leżakujący przez minimum 7 lat, Tawny Colheita — alkohol ze wskazaniem konkretnej daty zbioru oraz Tawny 10 — , 20 —, 30 — lub 40 — letnie. Im jest ono starsze, tym mniej owocowy aromat posiada, a w bukiecie dominować zaczynają suszone owoce.

    To tyle jeśli chodzi o krótkie streszczenie informacji dotyczących bogatego świata porto. Przedstawmy teraz sylwetki dwóch konkretnych etykiet, które świetnie oddają charakter wina porto i jeszcze bardziej przybliżają różnice pomiędzy winami ruby i tawny.

    Porto Tawny Quinta De Vale De Sapos

    PortoPierwsza propozycja to czerwone, słodkie wino z regionu Porto, które przeszło proces starzenia w dębowych beczkach przez około 4 lata. Dzięki nieco dłuższemu leżakowaniu w beczkach wino jest niezwykle intrygujące; korzenne, z charakterystycznymi nutami wanilii oraz wspaniałymi aromatami kandyzowanych owoców, orzechów, fig oraz karmelu. Doskonale smakuje podawane w temperaturze pokojowej (ok 15-18°).

    Jest to propozycja dla osób ceniących dobrze zbudowane wino, które swą łagodność zyskuje podczas długiego okresu dojrzewania w beczkach, produkowane z wyjątkowej jakości mocno dojrzałych winogron. Zachwycić może bursztynowy kolor, pełny orzechowy bukiet oraz subtelny finisz.

    Porto Tawny od producenta Quinta De Vale De Sapos dostępne jest w ofercie naszego sklepu internetowego:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/porto-tawny-quinta-de-vale-if/

    Porto Ruby Quinta Vale De Sapos

    PortoNasza druga propozycja to Porto Ruby Quinta Vale De Sapos. Jest to wino o pięknym bukiecie pełnym słodkich, dojrzałych owoców. Produkowane zgodnie z tradycyjną metodą z czterech odmian winogron, a następnie przez krótki okres starzone w beczkach. Cechuje się piękną rubinową barwą, niezwykłą gładkością i owocowością, nutami drewna, wanilii, tostów i umiarkowaną słodyczą. Warto zwrócić uwagę na zachowaną równowagę pomiędzy słodyczą a strukturą tanin, czemu
    zawdzięczamy zachwycający i długi finisz. Doskonale smakuje podawane w temperaturze pokojowej (ok 15-18°).

    Porto Ruby od producenta Quinta De Vale De Sapos dostępne jest w ofercie naszego sklepu internetowego:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/porto-ruby-quinta-de-vale/

    Alko Spot