Tequila od swoich skromnych początków jako regionalna odmiana mezcalu, urosła w ciągu ostatniego stulecia do ogromnej globalnej kategorii alkoholi, jednocześnie chroniąc swoją geograficzną specyfikę i stanowczo regulując produkcję w celu utrzymania jakości i integralności.
W latach 70. i 80. producenci tequili zalali rynek tanimi mieszankami niskiej jakości, co doprowadziło do negatywnego postrzegania tej kategorii przez konsumentów. Wielu producentów tequili w tym czasie straciło kontakt z fundamentalnym aspektem historii tequili: wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem, które początkowo odróżniały ją od innych regionalnych alkoholi z agawy. To stworzyło doskonałą scenę dla narodzin Patróna.
W 1989 roku dwóch wizjonerskich biznesmenów z południowej Kalifornii, John Paul Dejoria i Martin Crowley, miało cel: stworzyć najwyższej jakości tequilę. Mieli przeczucie, że konsumenci są gotowi na luksusową tequilę ultra premium, kategorię alkoholi, która w tamtych czasach nie istniała. Zgodnie z tradycją Patróna, postanowili wyprodukować 1000 skrzynek, aby udowodnić tę koncepcję. John Paul powiedział do Martina: „Jeśli nie możemy tego sprzedać, wypijemy to i rozdamy jako prezenty świąteczne”.
Martin udał się do serca kraju, w którym rosną agawy — „wyżyn Jalisco — gdzie spotkał Francisco Alcaraz, którego zatrudnili jako mistrza destylacji Patróna. Francisco opracował domowym stylem Patróna, który łączy tequilę z dwóch różnych procesów w celu uzyskania złożonej, gładkiej srebrnej tequili. Proces ten jest częścią Patróna od samego początku i od tego czasu pozostaje niezmieniony.
W czasie, gdy Patrón został założony, Francisco Alcaraz był głównym gorzelnikiem w Siete Leguas w Atotonilco el Alto. Pod wrażeniem jego wiedzy i zaangażowania w jakość, JP i Martin zlecili firmie Siete Leguas destylację i butelkowanie specyficznej mieszanki tahony i tequili, która byłaby eksportowana pod marką Patrón. Niedługo po jej założeniu Francisco zdecydował się na pełnoetatową pracę dla Patróna. Patrón korzystał zarówno z gorzelni Siete Leguas, jak i pobliskich obiektów El Viejito, dopóki nie zbudowali własnej gorzelni – Hacienda Patrón, która została ukończona w latach 2002-03. W 2005 roku właściciele El Viejito zbudowali nową gorzelnię poza miastem Atotonilco i sprzedali swój pierwotny obiekt firmie Patrón. Zakład ten, przemianowany na „Casa Patrón”, jest najstarszą destylarnią w Atotonilco i była pierwszą gorzelnią, w której pracował Francisco.
Patrón Silver, to pierwsza na świecie tequila najwyższej jakości, która pozwala się delektować od pierwszego łyku – od delikatnych aromatów prażonej agawy i świeżych owoców cytrusowych po słodki i gładki smak klasycznej srebrnej tequili z lekkim pieprzowym finiszem. Prezentuje idealną równowagę świeżego smaku agawy z nutami pieczonej agawy – podstawowe nuty, które znajdziesz we wszystkich tequilach Patrón.