• Panel klienta
  • Koszyk
  • Patron

    Patron
    31 sierpnia 2021

    Tequila od swoich skromnych początków jako regionalna odmiana mezcalu, urosła w ciągu ostatniego stulecia do ogromnej globalnej kategorii alkoholi, jednocześnie chroniąc swoją geograficzną specyfikę i stanowczo regulując produkcję w celu utrzymania jakości i integralności.

    W latach 70. i 80. producenci tequili zalali rynek tanimi mieszankami niskiej jakości, co doprowadziło do negatywnego postrzegania tej kategorii przez konsumentów. Wielu producentów tequili w tym czasie straciło kontakt z fundamentalnym aspektem historii tequili: wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem, które początkowo odróżniały ją od innych regionalnych alkoholi z agawy. To stworzyło doskonałą scenę dla narodzin Patróna.

    W 1989 roku dwóch wizjonerskich biznesmenów z południowej Kalifornii, John Paul Dejoria i Martin Crowley, miało cel: stworzyć najwyższej jakości tequilę. Mieli przeczucie, że konsumenci są gotowi na luksusową tequilę ultra premium, kategorię alkoholi, która w tamtych czasach nie istniała. Zgodnie z tradycją Patróna,  postanowili wyprodukować 1000 skrzynek, aby udowodnić tę koncepcję. John Paul powiedział do Martina: „Jeśli nie możemy tego sprzedać, wypijemy to i rozdamy jako prezenty świąteczne”.

    Martin udał się do serca kraju, w którym rosną agawy — „wyżyn Jalisco  — gdzie spotkał Francisco Alcaraz, którego zatrudnili jako mistrza destylacji Patróna. Francisco opracował domowym stylem Patróna, który łączy tequilę z dwóch różnych procesów w celu uzyskania złożonej, gładkiej srebrnej tequili. Proces ten jest częścią Patróna od samego początku i od tego czasu pozostaje niezmieniony.

    W czasie, gdy Patrón został założony, Francisco Alcaraz był głównym gorzelnikiem w Siete Leguas w Atotonilco el Alto. Pod wrażeniem jego wiedzy i zaangażowania w jakość, JP i Martin zlecili firmie Siete Leguas destylację i butelkowanie specyficznej mieszanki tahony i tequili, która byłaby eksportowana pod marką Patrón. Niedługo po jej założeniu Francisco zdecydował się na pełnoetatową pracę dla Patróna. Patrón korzystał zarówno z gorzelni Siete Leguas, jak i pobliskich obiektów El Viejito, dopóki nie zbudowali własnej gorzelni – Hacienda Patrón, która została ukończona w latach 2002-03. W 2005 roku właściciele El Viejito zbudowali nową gorzelnię poza miastem Atotonilco i sprzedali swój pierwotny obiekt firmie Patrón. Zakład ten, przemianowany na „Casa Patrón”, jest  najstarszą destylarnią w Atotonilco i była pierwszą gorzelnią, w której pracował Francisco.

     

    Patrón Silver, to pierwsza na świecie tequila najwyższej jakości, która pozwala się delektować od pierwszego łyku – od delikatnych aromatów prażonej agawy i świeżych owoców cytrusowych po słodki i gładki smak klasycznej srebrnej tequili z lekkim pieprzowym finiszem. Prezentuje idealną równowagę świeżego smaku agawy z nutami pieczonej agawy – podstawowe nuty, które znajdziesz we wszystkich tequilach Patrón.

    Patrón Reposado leżakuje przez trzy do pięciu miesięcy w dębowych beczach. Połączenie nowych i używanych beczek amerykańskich, francuskich i węgierskich czyni go wyjątkowym. Utrzymuje smaki pieczonej agawy, charakterystyczne dla Patróna, mieszając się w doskonałej harmonii z nutami jasnego dębu.
    Patrón Añejo, starzony w beczkach, z czasem nabiera słodszego profilu ze względu na interakcję z dębowymi beczkami przez 12 do 15 miesięcy. W tym czasie dominują nuty drzewne, bez przytłaczania smaków pieczonej agawy, które są wyjątkowe dla Patróna. Idealny do popijania lub w ulubionym koktajlu, ma również eleganckie, przydymione słodkie wykończenie.