Midori to japoński likier melonowy produkowany od 1978 roku przez koncern Suntory, znany z produkcji doskonałej japońskiej Whisky Single Malte- Yamazaki.
Ten zielony likier (jap. midori- zielony) wytwarzany jest
z naturalnych składników
z których „serce” stanowi dojrzały, soczysty i słodki melon.
Likier ten, już w 1978 roku zaczął podbijać rynek amerykański. Spektakularny sukces odniósł
w sławetnym klubie nocnym 54, gdzie kręcono film „Gorączka sobotniej nocy” z Johnem Travoltą w roli głównej.
W odniesieniu spektakularnego sukcesu pomógł Midori drink „The Universe”, zbudowany właśnie na bazie tego niezwykłego trunku, który zdobył pierwszą nagrodę na US Bartenders Guild Annual Competition
w roku 1978. Wydarzenie to sprawiło, że likier Midori został dostrzeżony
i doceniony przez barmanów z całego świata, a to głównie ze względu na wysoką jakość produktu oraz wyjątkowy, świeży aromat melonów.
Sukces w USA był wielkim, a jednocześnie małym krokiem w karierze Midori, ponieważ wkrótce po tym nie mniejszą sławę zdobył on w Australii, a następnie podbił rynek europejski. Obecnie dostępny jest w ponad 30 krajach świata, a marka Midori stała się rozpoznawalna wśród twórców
i największych koneserów wszystkich najlepszych drinków.
Każdy drink z dodatkiem Midori to eksplozja smaku świeżego melona. Pity na lodzie bądź zmieszany w fantazyjny sposób z innymi trunkami, likier ten gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Używa się go raczej do robienia koktajli lub long drinków na bazie soku
z lemoniady, cytryny, limonki, ananasa lub pomarańczy oraz innych kwaśnych napojów stosowanych do zrównoważenia jego słodyczy.
Nota degustacyjna:
Aromat: świeży, melon, zielone jabłka, banan.
Smak: słodki, soczysty melon, zielone jabłka.
Finisz: średnio długi, słodki.
Alkohol : 20-21%
Barwa: klarowny, zielony.