HISTORIA DESTYLARNI..
Destylarnia Macallan została założona w 1824 roku w regionie Speyside nad rzeką Spey w północnej Szkocji (Highlands). Od czasu uzyskania (jako pierwszy)legalnej licencji, zdobył reputację jednej z najlepiej wiodących na świecie whisky single malt. Stworzenie The Macallan czerpie z żywotnych wpływów Hiszpanii, Ameryki Północnej i Szkocji – oraz z ich odpowiednich surowców naturalnych, w połączeniu z tradycyjnymi metodami i rzemiosłem.
Destylarnia Macallan została założona przez Alexandra Reida, hodowcę jęczmienia i nauczyciela w szkole. Pierwotna nazwa tego obszaru brzmiała „Maghellan”, zaczerpnięta od galijskiego słowa „magh” oznaczającego żyzną ziemię i „Ellan”, od mnicha św. Macallan Estate do 1400 roku. Rolnicy od wieków wytwarzali whisky na swoich farmach w Speyside na tym obszarze, wykorzystując nadwyżki jęczmienia podczas spokojniejszych zimowych miesięcy.
Whisky Macallan dostępna w ofercie AlkoSpot–>