Brandy de Jerez, czyli po prostu brandy z Jerez, to druga po sherry chluba regionu Jerez. Dzisiaj przedstawiamy jednego z jej przedstawicieli – brandy Lepanto.
Brandy de Jerez to chroniona nazwa pochodzenia wysokoprocentowego napoju alkoholowego, który produkowany jest z destylatów wina w niewielkim regionie Marco de Jerez, położonym na północny zachód od Cieśniny Gibraltarskiej.
Swój niepowtarzalny smak i wyjątkową delikatność trunek ten zawdzięcza przede wszystkim oryginalnemu połączeniu starzenia i kupażowania – systemowi Solera, wywodzącemu się z produkcji wzmacnianego wina sherry, również charakterystycznego jedynie dla regionu Marco de Jerez. Natomiast Brandy de Jerez to po prostu brandy z Jerez.
Jerez de la Frontera to miasto wyznaczające jeden z wierzchołków geograficznego trójkąta, w obrębie którego produkowany jest ten szlachetny winiak.
Brandy de Jerez oznaczana jest trzema kategoriami wiekowymi:
• Solera – tak oznaczane są najmłodsze wersje, leżakujące od 6 miesięcy do jednego roku;
• Solera Reserva – tak oznaczane są wersje ze średniego przedziału wiekowego, leżakujące od roku do trzech lat;
• Solera Gran Reserva – tak oznaczane są najstarsze wersje, w których najmłodsze składniki leżakują powyżej trzech lat.
Lepanto – wspaniały przedstawiciel Brandy de Jerez
Lepanto to brandy produkowane przez firmę Gonzalez Byass. To jedna z najsłynniejszych andaluzyjskich bodeg produkujących wybitne sherry od 1835 roku, w tym rozpoznawalne na całym świecie wytrawne Tío Pepe.
W sklepie AlkoSpot online oraz stacjonarnie dostępne są:
Lepanto PX
To brandy wyprodukowana w hiszpańskim regionie Jerez, z winogron ze
szczepu Pedro Ximenez. Leżakowana w beczkach z dębu amerykańskiego po sherry przez 15 lat. Intensywny bursztynowy kolor w jasnych odcieniach mahoniowych.
W nosie wyróżnia się nutami rodzynek. Miękkie, eleganckie, jedwabiste i gładkie.
Lepanto OV
Pierwsze 12 lat brandy spędziło w beczkach z dębu amerykańskiego, po sherry Tío Pepe, a następne 3 lata w beczkach po sherry Oloroso Viejo. W barwie jest bursztynowe. W nosie wyczujemy orzechy, suszone owoce, przyprawy korzenne, stare dębowe drewno.
Brandy Lepanto Solera Gran Reserva
Brandy powstaje w 100% ze szczepu Palomino Fino, jest destylowane dwukrotnie w
alembikach typu Charentais (jak cognac) i leżakuje w beczkach po sherry przez około 12 lat w systemie solera. Dzięki temu uzyskuje się piękny ciemno bursztynowy kolor i niezwykła złożoność aromatów i smaku. Brandy bardzo dobrze oceniana zarówno wśród krytyków jak i koneserów, wielokrotnie nagradzana na światowych wystawach.
Linki do sklepu internetowego Alkospot, w którym można nabyć te wspaniałe trunki:
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/zul-brandy-de-jerez-with-baloon-glass/
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/brandy-lepanto-07l/
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/leptano-px-brandy-de-jerez-with-box/
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/brandy-lepanto-ov-de-jerez-with-box-0-7l/
Zapraszamy do zakupów oraz śledzenia zakładki aktualności!