Historia związana z whisky zaczyna się u podnóża góry Kamet, trzeciego co do wysokości szczytu w indyjskich Himalajach.
Góra znana również jako lodowiec ognia, zainspirowała twórców whisky. Podnóża góry rozciągają się w zielone równiny, gdzie żyzne gleby stają się mozaiką poprzecinaną górskimi strumieniami. Przez tysiące lat ziemie pod Kametem były spichlerzem dla Indian, dostarczającym wodę i utrzymującym rolnictwo. Synonim bogactwa i urodzaju taka właśnie jest whisky Kamet.
Papuga – ikona marki widniejąca na butelce
Skrzydlaci posłańcy z regionu przypominają i inspirują nas, abyśmy ciężko pracowali, byli lojalni wobec naszej społeczności i byli wdzięczni za nasze obfite zasoby naturalne. Papuga oddaje hołd kulturze wiosek otaczających destylarnię. Zwierzęta te uważane są za święte i obdarzone mocą przepowiadania przyszłości! Papuga ma być bramą do podróży, która łączy się ze światem single malt.
Kamet to pierwsza single malt whisky z Indii wydestylowana z 6-rzędowego jęczmienia, powstała z kupażu destylatów starzonych w beczkach po bourbonie, sherry (Olorosoo & Pedro Ximenez) i po francuskim winie.
W zapachu zapewnia owocowy profil z dębowymi nutami korzennymi. Dopełniony wanilią, karmelem i subtelnymi rodzynkami oraz orzechową i słodką ciemną czekoladą.
Na podniebieniu żywe wejście z owocowością i pikantną energią. Nuty waniliowe ukazujące stopioną miksturę nut świeżych i suszonych owoców. Subtelne akcenty dębowej wanilii, przypraw i ciemnej czekolady.
Finisz długi, ciepły, złożony ze zbalansowaną wytrawną słodyczą i sherry utrzymującą się na podniebieniu z pikantnym dębem, orzechami, garbnikami, bakaliami i gorzką czekoladą. Niesamowity wpływ beczek które ,,otulają” wręcz destylat.
Ansh Khanna przypisuje doskonałą jakość Kameta ludziom stojącym za tym dziełem, jego master blenderom Surinderowi Kumarowi i Nancy Fraley.
Surinder Kumar to najbardziej znana indyjska osobowość w świecie whisky, powszechnie uważana za „ojca whisky single malt w Indiach”. Wcześniej pełnił swoją rolę jako Master Blender w Amrut Distilleries, zakładając i kierując ich programem związanym z whisky single malt oraz pokazując światu potencjał Indii do produkcji whisky o wielkiej złożoności.
Nancy Fraley jest jedną z najlepszych amerykańskich blenderów whisky, która pracowała z wieloma destylarniami w całych Stanach Zjednoczonych. Pełni funkcję dyrektora ds. edukacji w American Distilling Institute.
Whisky ta została wyróżniona podczas piątego Warsaw Spirits Competition podwójnym złotym medalem.
Dostępna w AlkoSpot -> https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/whisky-kamet-indian-single-malt-46-07l/