• Panel klienta
  • Koszyk
  • Grand Marnier

    Grand Marnier
    16 grudnia 2021

    Jeden z najsłynniejszych owocowych likierów świata, od XIX wieku kojarzony z luksusem i prestiżem, trunek pojawiający się na stołach biesiadników z belle époque. Słowem – Grand Marnier!

    Grand Marnier to nic innego, jak francuski likier wytwarzany z połączenia koniaku i destylatu na bazie gorzkich pomarańczy karaibskich odmiany Citrus bigaradia. Zgodnie z oryginalną recepturą koniak stanowi 51% trunku, destylat pomarańczowy zaś – 49%.

    Wszystko zaczyna się w regionie Cognac we Francji. Produkuje się tam aromatyczne wino z winogron szczepu ugni blanc. Wino trafia do kotła destylacyjnego, gdzie poddawane jest dwukrotnej destylacji. Tak powstaje spirytus koniakowy, który w następnych latach leżakuje w dębowych beczkach.

    Drugi najważniejszy składnik Grand Marnier, destylat pomarańczowy, wytwarza się z aromatycznych gorzkich pomarańczy z – jako się rzekło – Karaibów. Intensywny aromat Сitrus bigaradia skoncentrowany jest w skórce niedojrzałych jeszcze owoców. Obraną z pomarańczy skórkę suszy się na słońcu, a jej głęboki aromat uwalnia się w procesie powolnej destylacji, w wyniku której jest otrzymywana czysta aromatyczna esencja pomarańczowa.

    Grand MarnierNa samym końcu koniak, esencja pomarańczowa i pozostałe składniki są mieszane zgodnie z tajną recepturą Grand Marnier, pilnie strzeżoną przez kilka pokoleń rodziny Marnier-Lapostolle.

    Grand Marnier – luksus zamknięty w butelce

    Grand Marnier to owoc marzenia, jakie miał Louis-Alexandre Marnier Lapostolle, spadkobierca rodzinnej gorzelni z Neauphle-le-Château. Marzeniem tym było stworzenie prawdziwie „wielkiego” (fr. grand) likieru, godnego stołów najwyższych sfer francuskiej burżuazji. Dzieło to nazwał pierwotnie – dość skromnie i rzeczowo – Curaçao Marnier, ale zmianę nazwy podpowiedział mu César Ritz, fundator słynnego Hotelu Ritz, prywatnie zaś przyjaciel gorzelnika. „Wielka nazwa dla wielkiego likieru!” – miał wykrzyknąć Ritz, smakując próbki trunku około lat 80-tych XIX wieku. W 1892 roku pojawiły się pierwsze butelki o charakterystycznym kształcie, przywodzącym na myśl alembik. Grand Marnier stał się zaś jednym z ulubionych trunków belle époque, serwowanym w prestiżowych hotelach i innych lokalach.