Nadmorska destylarnia, która przez ponad połowę swojej historii pozostawała… nieczynna. Przedstawiamy markę Glenglassaugh i jej wyjątkowe, pełne słodyczy, delikatności, ale i morskiego pazura whisky.
Glenglassaugh to jedyna nadmorska destylarnia położona na granicy regionów Highland i Speyside. Bliskość morza wpływa oczywiście na charakter smaku i aromatu wytwarzanych tam trunków. Whisky dojrzewa w nadbrzeżnych magazynach, gdzie wystawiona na działanie morskiego powietrza nabiera intrygujących, wytrawnych nut smakowych. To whisky słodowa o cechach typowych dla regionu Highland, a jednocześnie o uwodzicielskim nadmorskim wdzięku.
Glenglassaugh – historia
Destylarnia Glenglassaugh powstała w 1875 roku na terenie dawnej farmy Craig Mills. Jej pierwszym właścicielem był bankier i handlowiec James Moir. W 1892 roku nowym właścicielem destylarni została firma Robertson & Baxter, a już kilka lat później Glenglassaugh przejęła grupa Highland Distilleries. Od zamknięcia w 1908 roku aż do końca lat 50. pozostawała niezagospodarowana.
Kiedy w 1960 roku wznowiono działalność destylarni, jej wyposażenie było już w tak opłakanym stanie, że konieczny był zakup nowych alembików. W latach 1960-1986 w Glenglassaugh – należącym wówczas do Edrington Group – produkowano whisky na potrzeby blendów, przede wszystkim Cutty Sark i Famous Grouse. W 1986 roku destylarnia została ponownie zamknięta – tym razem na 22 lata – a jej duże zapasy whisky były wciąż odsprzedawane do blendów. Na rynek trafiły także kolejne edycje single malt: w 2005 roku światło dzienne ujrzała whisky Glenglassough 22YO, a rok później – Glenglassaugh 19YO, 38YO i 44YO.
W 2008 roku nowym właścicielem nadmorskiej destylarni została Scaent Group. Oficjalna, trzyletnia edycja Glenglassaugh, została zabutelkowana w 2011 roku. W 2012 roku wypuszczono z kolei whisky Glenglassaugh Revival.
W marcu 2013 roku nastała nowa era w dziejach Glenglassaugh – właścicielem stała się firma BenRiach Distillery Co. W tym samym roku pojawiła się whisky single malt pod nazwą Evolution, a w 2014 roku – Torfa. Wypuszczono także whisky Glenglassaugh 30YO oraz kilka wersji single cask z różnych lat. Nowy właściciel rozpoczął także finiszowanie whisky w beczkach po winie, wprowadzając takie limitowane edycje jak Glenglassaugh: Oloroso, Moscatel, Madeira, Porto.
Obecnie destylarnia jest w rękach Brown-Forman Corporation, która w 2016 roku przejęła BenRiach Distillery Company.
W AlkoSpot znajdą Państwo obecnie następujące etykiety whisky Glenglassaugh:
– Glenglassaugh Peated Virgin Oak Wood
Sama destylarnia opisuje profil aromatyczno-smakowy tego single malta jako „sklep ze słodyczami zaraz przy plaży”. Nawiązuje tym do nut cukierków i wanilii dodanych do ich morskiej, torfowej whisky dzięki wykorzystaniu amerykańskiego dziewiczego dębu, w którym odbył się finisz dojrzewania whisky.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/whisky-glenglassaugh-peated-virgin-oak-wood-0-7l-bf/
– Glenglassaugh Pedro Ximenez Sherry Wood
Glenglassaugh Pedro Ximenez Sherry Wood to edycja dojrzewająca na początku w beczkach po burbonie, a potem finiszowana w beczkach po sherry Pedro Ximenez. Pedro Ximenez to szczep uważany za „króla sherry”, a beczki użyte po tym winie nadają trunkom w nich dojrzewających rodzynkowej krągłości.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/whisky-glenglassaugh-pedro-ximenez-sherry-0-7l-bf/
– Glenglassaugh Peated Port Wood
Torfowa whisky jest najpierw wykańczana w beczkach z dziewiczego dębu amerykańskiego, a następnie przenoszona do beczek zawierających porto na maksymalnie 2 lata. Beczki z dziewiczego dębu amerykańskiego pomagają wzmocnić nuty korzenne z dymem. Eksportowe wykończenie wina złagodziło mieszankę pikantnych nut i dymu. Niefiltrowana na zimno, butelkowana w naturalnym kolorze z mocą 46%. Nadbrzeżny duch tej whisky rozwija intensywne nuty torfowe połączone z nutami owocowymi i korzennymi.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/whisky-glenglassaugh-peated-port-wood-0-7l-bf/