• Panel klienta
  • Koszyk
  • GlenAllachie

    GlenAllachie
    2 czerwca 2022

    Region Speyside cieszy się wśród miłośników szkockiej whisky single malt nieustającą popularnością, ale przecież nie brakuje tam również destylarni schowanych nieco na uboczu, pozostających w cieniu, słowem – zdecydowanie mniej znanych. Jedną z takich destylarni jest GlenAllachie.

    Przenieśmy się do serca regionu Speyside, w pobliże Aberlour, do podnóży Ben Rinnes. To właśnie tam w 1967 roku spółka Mackinlay McPherson założyła destylarnię GlenAllachie. Nazwa gorzelni w tłumaczeniu na polski oznacza „skalistą dolinę”. Zakład został zaprojektowany przez znanego architekta Williama Delme Evansa, który wdrożył w życie innowacyjny plan destylarni zasilanej grawitacyjnie. Delme Evans opracowywał systemy wzrostu wydajności. Jego rozwiązania, które zastosował także w destylarniach Tullibardine i Jura, poprawiły jakość i rentowność branży.

    GlenAllachiePierwsza destylacja w GlenAllachie miała miejsce w 1968 roku. W 1985 gorzelnia została przejęta przez Invergordon, a produkcja uśpiona. W 1989 zakład zakupiło Campbell Distillers (późniejsza część Pernod Ricard). Produkcja została wznowiona i trwa nieprzerwanie do dziś.

    W produkcji wykorzystywany jest uprawiany lokalnie jęczmień odmiany Concerto. Słodowane ziarno pochodzi z Crisps Maltings w Port Gordon. Woda pochodzi z północnej strony Ben Rinnes ze źródeł Henshead (do produkcji) i Blackstank (woda chłodząca). Ma wysoką zawartość torfu, co nadaje destylatowi oleistego i mocnego charakteru.

    Aktualnie ok. 60% destylatów trafia do beczek pierwszego napełnienia po bourbonie, 20% do beczek po sherry i 20% do różnych beczek z amerykańskiego i europejskiego dębu takich jak Virgin Oak, Port, Marsala, Moscatel, Barolo itd.

    Przez lata GlenAllachie produkowała głównie whisky do blendów. Była jednym ze składników m.in. takich marek jak Chivas Regal i Clan Campbell. Poprzedni właściciel skupiał się głównie na produkcji whisky Single Malt Glenlivet i Aberlour, a GlenAllachie pozostawała w ich cieniu i była cenionym, ale można powiedzieć anonimowym producentem. Dziś niewiele jest dostępnych butelek GlenAllachie z poprzednich lat, gdyż trafiały na rynek sporadycznie. W latach 70-tych pojawiła się 12-letnia single malt, a kiedy zakład był własnością Chivas na rynek trafiły 2 oficjalne bottlingi w wersji cask strength (16 i 18 lat). Niewiele jest też dostępnych na rynku butelek od niezależnych bottlerów. Z drugiej strony te braki na rynku w połączeniu z zapasami 40 tys. beczek znajdującymi się w magazynach, dają nowym właścicielom niesamowite możliwości działania. Przykładem potencjału GlenAllachie jest pierwsza edycja whisky single cask.

    Nowi właściciele, ciekawa przyszłość

    GlenAllachie

    Od 2017 roku nowymi właścicielami GlenAllachie jest trio Billy Walker, Trisha Savage i były dyrektor zarządzający Inver House – Graham Stevenson. Mocna, doświadczona ekipa i mocne postanowienie, aby destylarnia pozostała niezależna i nigdy nie została sprzedana. Przyszłość destylarni zapowiada się niezwykle interesująco. Mając w pamięci, jaką pracę Billy Walker wykonał w destylarni BenRiach i do jakiego miejsca ją doprowadził możemy śmiało typować, że podobny los czeka GlenAllachie, z tym wyjątkiem, że destylarnie ma pozostać niezależna.

    Etykiety GlenAllachie dostępne w sklepach AlkoSpot:

    -GlenAllachie 12 – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/glenallachie-12-46/

    -GlenAllachie 18 – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/glenallachie-18-700ml-46/

    -Signatory Vintage GlenAllachie 2008 – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/signatory-vintage-glenallachie-2008-0-7l62-90/

    -Signatory Vintage GlenAllachie 2007 – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/sv-glenallachie-2007/