Dzisiaj wędrujemy aż do Meksyku, a konkretnie – do regionu Jalisco. To właśnie stamtąd pochodzi tequila Espolon.
Tequila Espolon pochodzi ze wschodniej części meksykańskiego Jalisco, stanu znanego z upraw wysokojakościowej agawy. Espolon pojawił się na rynku w 1998 roku, a jej wybitny smak i aromat zawdzięczamy Mistrzowi Destylacji Cirilo Oropezowi.
Espolon – historia
Zmarły w 2020 roku Cirilo Oropez posiadał przeszło 50 lat doświadczenia w gorzelnictwie. Oropez znany był ze swoich dalekich od konwencji metod, a także wyjątkowego oka do szczegółowych. Przyświecał mu jeden cel: stworzenie tequili, którą z dumą mógłby pokazywać światu. Swoją gorzelniczą karierę rozpoczął w 1965 roku w destylarni Ingenio Potrero, a równo 30 lat później założył swoją własną destylarnię – Casa San Nicolas. To właśnie tam powstaje tequila Espolon. W 2009 roku markę kupiła grupa Campari, a Oropez aż do swojej śmierci piastował stanowisko master distillera tequili Espolon.
Espolon – destylarnia
Destylarnia Casa San Nicolas zlokalizowana jest pośród plantacji agawy w regionie Los Altos, we wschodniej części stanu Jalisco. Zbudowana została według wytycznych wspomnianego wcześniej Cirilo Oropeza.
Destylacja odbywa się w kolumnie rektyfikacyjnej i alembikach ze stali nierdzewnej, wyposażonych w miedziane wężownice. Każda agawa gotowana jest przez 20-22 godziny, a sama destylacja trwa pięć i pół godziny.
Odnowiony kilka lat temu design butelki i etykiety ukazuje postać koguta Ramona, a także szkielety Guadalupe i Rosarity, legendarnych bohaterów meksykańskiej walki o niepodległość. Warto dodać, że hiszpańskie słowo „espolòn” oznacza ostrogę.
Wszystkie tequile marki Espolon produkowane są w 100% z agawy odmiany Blue Weber, która charakteryzuje się łagodnością i większą słodyczą.
Espolon – rodzaje
W sklepach AlkoSpot – zarówno stacjonarnych, jak i tym internetowym – znajdą Państwo dwa rodzaje tequili Espolon:
Espolon Silver
Wykonana w całości z niebieskiej agawy. Cechuje ją jasna barwa, z platynowymi refleksami. W smaku i aromacie słodka agawa, tropikalne cytrusy oraz nuta pieprzu.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/teq-espolon-silver/
Espolon Reposado
W aromacie przyprawy korzenne, prażona agawa, niuanse karmelu. W smaku wyczuć można z kolei brązowy cukier, więcej prażonej agawy, jak również wanilię i przyjemne owoce. Długi i satysfakcjonujący finisz niesie ze sobą odrobinę pikanterii.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/espolon-resposado-40-0-7l/