• Panel klienta
  • Koszyk
  • Egzotyczniejsze od egzotycznych… czyli rumowa podróż dookoła świata

    Egzotyczniejsze od egzotycznych… czyli rumowa podróż dookoła świata
    12 maja 2021

    Rum kojarzy nam się – i słusznie – z alkoholem produkowanym w egzotycznych, gorących miejscach, gdzie słońce świeci nieustannie, a palmy falują w rytm delikatnych podmuchów wiatru. Jeśli mielibyśmy wymienić konkretne kraje słynące z produkcji rumu, większość z nas wymieniłaby – znów: jak najbardziej słusznie – Kubę, Portoryko, Barbados, Panamę, Kolumbię czy Jamajkę. Słowem: kraje z Ameryki Południowej i Karaibów. Trzeba jednak pamiętać, że rum produkuje się w aż 80 krajach świata – w tym choćby na Filipinach, w Tajlandii, Mauritiusie, Seszelach czy Martynice.

    Rumy z tych właśnie regionów znajdą Państwo w sklepach Alkospot!

    FILIPINY (Don Papa)

    Naszą egzotyczną podróż dookoła świata rozpoczniemy na Filipinach. Rum znany jest tam od dawien dawna i popularny po dziś dzień, do tego stopnia, że co starsi Filipińczycy praktycznie nie znają innych alkoholi mocnych. I o ile mieszkańcy tego wyspiarskiego kraju muszą zazwyczaj zadowolić się rumem średniej jakości, o tyle Europejczycy mogą raczyć się chociażby butelkami Don Papa, rumu zaliczanego do klasy premium.

    Historia marki nie jest długa. Firmę Bleeding Heart Rum Company założył Stephen Caroll – jeden z dyrektorów zarządzających Remy Cointreau. Podczas podróży na Filipiny zafascynował się miejscową tradycją, a także wyjątkową jakością tamtejszej trzciny cukrowej. Na filipińskim rynku zadebiutował w 2012 roku, niewiele później Don Papa zawojował rynki europejskie. Jest bardzo popularnym i cenionym trunkiem, o czym świadczą liczne nagrody i medale uzyskane na międzynarodowych targach i wystawach.

    W sklepie Alkospot mogą Państwo nabyć prawdziwą mozaikę różnych butelek rumu Don Papa. Zaczynając od podstawowej wersji 7-letniej, starzonej w dębowych beczkach, cechującej się delikatnym i słodkim smakiem przywodzącym na myśl wanilię czy cynamon i owocowym aromatem, idąc przez wersję 10-letnią, leżakowaną w beczkach z ponownie zwęglonego dębu amerykańskiego (smaki i aromaty ciemnej czekolady, dymu, dębu i soczystych rodzynek), Don Papa Baroko starzonego w beczkach po bourbonie z dodatkiem przypraw (aromaty waniliowo-owocowe) czy Don Papa Masskara, edycji nazwanej na cześć festiwalu odbywającego się na Filipinach, charakteryzującej się destylacją z miodu melasy cukrowej oraz dodatkiem filipińskiej odmiany pomarańczy, a kończąc na Don Papa Rye Cask (starzenie odbywa się w beczkach po amerykańskiej whiskey żytniej).

    Nie wypada nie wspomnieć również o absolutnie wyjątkowych edycjach Don Papa Sherry Cask (najpierw leżakuje przez cztery lata w beczkach po bourbonie, a następnie przez 18 miesięcy w czterech różnych rodzajach beczek po Sherry, dzięki czemu smak i aromat zyskują dodatkową owocowość, z nutami dojrzałych rodzynek, fig czy śliwek) czy Don Papa Rare Cask. Istnieje tylko i wyłącznie 6000 butelek Rare Cask, niefiltrowanego rumu starzonego w amerykańskich beczkach dębowych. W nosie rum jest bogaty i potężny, w ustach z kolei gładki i owocowy, z długim, świeżym finiszem. To niewątpliwa gratka dla każdego miłośnika rumu!

    Rumy Don Papa zakupią Państwo tutaj:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/don-papa/

    TAJLANDIA (Phraya, Mekhong)

    Przesuwamy się nieco na północ, ale wciąż pozostajemy na kontynencie azjatyckim. Również w Tajlandii, czyli kolejnym przystanku naszej podróży, rum cieszy się niesłabnącą popularnością. Na szczęście dla nas, sympatyków rumu z Europy, Tajowie postanowili podzielić się swoim sztandarowym trunkiem z resztą świata i chętnie eksportują swoje najlepsze rumy. Alkospot nie przegapił takiej okazji i również u nas otrzymają Państwo rumy z Azji południowo-wschodniej. W naszej ofercie nie mogło zabraknąć słynnego rumu Mekhong, wytwarzanego nie tylko z trzciny cukrowej, ale i tajskiego ryżu, z dodatkami typowych dla regionu ziół i przypraw. Mekhong charakteryzuje ciemny kolor, a także łagodny i słodki smak, z intensywnie waniliowym posmakiem i delikatnie pikantnymi nutami trawy cytrynowej. Finisz intensywnie waniliowy.

    Na półkach naszych sklepów oraz w sklepie internetowym widnieją również butelki firmy Phraya, według wielu producenta najlepszego azjatyckiego rumu. Rum Phraya dostępny jest u nas w dwóch wersjach: dojrzewającej w beczkach po bourbonie Phraya Elements, kuszącej karmelowo-waniliowymi delicjami, a także flagowej Phraya Gold Rum. Trunek ten charakteryzuje się pięknie zdobioną butelką przedstawiającą cztery żywioły: wodę, ogień, ziemię i powietrze. Ale zachwyca nie tylko butelka – dzięki długim, nawet kilkunastoletnim leżakowaniu w warunkach charakterystycznych dla tajskiego klimatu, trunek nabiera gładkiej faktury i kremowego smaku, z majaczącym gdzieś w tle egzotycznym posmakiem ananasa i cytrusów.

    Rumy Phraya:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/phraya/

    Rumy Mekhong:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/mekhong/

    MAURITIUS (Lazy Dodo, Gold of Mauritius, Rom Club)

    Zmieniamy kontynent i przenosimy się do wyspiarskiej części Afryki. Zaczniemy od liczącego niespełna półtora miliona mieszkańców, najgęściej zaludnionego kraju Afryki – Mauritiusa. Choć nie jest to miejsce powszechnie kojarzone z rumem, pochodzi stamtąd naprawdę wiele destylatów z trzciny cukrowej o dużej jakości, a w sklepach Alkospot znajdziecie Państwo rumy aż trzech różnych producentów pochodzących właśnie z Mauritiusa.

    Zaczniemy z wysokiego C – od rumu Lazy Dodo, zawdzięczającego swoją nazwę i logo ptakowi dodo, wymarłemu kilkaset lat temu gatunkowi nielotów, które zamieszkiwały Mauritius. Lazy Dodo to rum typu single estate, co oznacza, że pochodzi z jednej tylko plantacji. Lazy Dodo stanowi blend rumów, które zaraz po destylacji dojrzewają w beczkach maści wszelakiej – z dębu francuskiego, po bourbonie, a część z nich nawet po syropie cukrowym! W efekcie otrzymujemy przyjemny w odbiorze trunek, z nutami waniliowo-owocowymi i słodkim profilem smakowym.

    Rum to prawdziwe złoto Mauritiusa, stąd nie dziwić może nazwa kolejnego rumu, którego znajdą Państwo w ofercie Alkospot – Gold of Mauritius. Rum ten występuje w dwóch wersjach: podstawowej – ciemnej oraz wersji Solera 5. Na szczególną uwagę zasługuje proces starzenia gotowego destylatu: w przypadku wersji podstawowej rum leżakuje przede wszystkim w beczkach po południowo-afrykańskim porto, co w efekcie daje dobrze zrównoważony trunek ze słodkimi, czekoladowymi nutami, owocami tropikalnymi i pikantnymi akcentami dębu. Jeśli chodzi o wersję Solera 5, przez rok starzona jest we wspomnianych przed chwilą beczkach po porto, trzy lata spędza w beczkach z amerykańskiego dębu, a na koniec na rok wędruje jeszcze do beczek po bourbonie.

    Nie wypada również nie wspomnieć o Rom Club w wersji Caramel Liqeur będącym połączeniem wysokiej jakości rumu z likierem o smaku toffi i karmelu. Jeśli w alkoholach mocnych cenicie sobie Państwo przede wszystkim słodycz, trudno o lepszy wybór!

    Rumy Lazy Dodo:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/lazy-dodo/

    Rumy Gold of Mauritius:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/gold-of-mauritius/

    Rumy Rom Club:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/rom-club/

    SESZELE (Takamaka)

    Seszele to kolejne państwo wyspiarskie należące do kontynentu afrykańskiego. I kolejne, w którym produkuje się rum. Prym wiedzie w tym marka Takamaka, pierwszy i jedyny komercyjny producent i eksporter rumu w tym najmniejszym kraju Afryki. Rumy marki Takamaka sprawdzą się przede wszystkim jako pierwszoplanowy aktor w drinkach – im bardziej egzotycznych i owocowych, tym lepiej.

    W AlkoSpocie oferujemy aż pięć różnych wersji trunków Takamaka:

    • Takamaka White – biały rum, który fantastycznie sprawdzi się w drinkowych klasykach: Mojito, Cuba Libre czy Daiquri.
    • Takamaka Overproof – potężny rum butelkowany w mocy 69%. Najlepiej smakuje z dodatkiem limonki i odrobiny cukru.
    • Takamaka Extra Noir – starannie wyselekcjonowany blend rumów starzonych w beczkach z francuskiego dębu oraz beczkach po bourbonie. Doskonały wybór do tropikalnych drinków.
    • Takamaka Pineapple – mieszanka białego rumu i słodkiego ananasa z wyspy Mahe. Niezastąpiony w tropikalnych drinkach.
    • Takamaka Coco – kuszący słodkością blend białego rumu i ekstraktu z kokosa. Będzie strzałem w dziesiątkę jako składnik kokosowego daiquri, ale równie dobrze sprawdzi się po prostu z dodatkiem lemoniady.

    Rumy Takamaka:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/takamaka/

    MARTYNIKA (J.M Rhum)

    Na sam koniec rumowej podróży dookoła świata trafiamy do Ameryki Środkowej, ale nie na Jamajkę czy Barbados, a w miejsce dużo mniej oczywiste – na Martynikę, czyli zamorski department Francji. Tamtejszy rum (a właściwie rhum, by zachować językową zgodność) jest wyjątkowy: do jego produkcji używa się bowiem nie melasy, a soku z trzciny cukrowej. Ma to wpływ na profil zapachowo-smakowy tychże właśnie rumów.

    Na półkach sklepowych AlkoSpot oraz w naszym sklepie internetowym znajdą Państwo rumy od bodaj najbardziej poważanego producenta tego trunku na Martynice: J.M.

    Wersja J.M Rhum XO to rum, w którym destylaty minimum sześć lat spędzają w mocno opalanych beczkach po bourbonie. Gotowy trunek butelkowany jest w mocy 45%. Cechuje go spora wytrawność, lekkość oraz akcenty trawiasto-ziemiste. To wspaniała odskocznia od rumów ze słodkim profilem smakowym.

    J.M Rhum Joyau Macouba to z kolei rum wyprodukowany w limitowanej liczbie 45 000 butelek na całym świecie. To prawdziwa bomba aromatów: trunek charakteryzuje się słodkim zapachem kwiatu trzciny cukrowej, miodu i limonki. W smaku na pierwszy plan wysuwają się nuty kwiatowe i białego pieprzu, a finisz z pewnością zachwyci sympatyków anyżu.

    Naszą pełną ofertę rumów znajdą Państwo tutaj:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/kategoria-produktu/rum/

    Alko Spot