Jedna z najmniejszych szkockich destylarni whisky single malt, która odniosła światowy sukces. Przedstawiamy mieszczącą się w regionie Highland destylarnię Edradour.
Edradour – jako się rzekło jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji – położona jest w pobliżu ruin zamku Lindores w rejonie Highland. Destylarnia może się pochwalić niezwykle zróżnicowanym portfolio. Whisky są sortowane według serii: The Classic Range, The Cask Strength Series, The Wine Finishes. Firma produkuje również whisky torfową, Ballechin.
Edradour – historia
Najwcześniejsze wzmianki o destylacji w lokalizacji gorzelni Edradour pochodzą z 1823 roku. W tym czasie destylacja była nielegalna. Destylarnia została zarejestrowana dopiero w 1825 r. Wówczas była znana jako destylarnia Glenforres i była małą gorzelnią rolniczą. W 1837 roku James Scott i Duncan Stewart zostali oficjalnymi najemcami destylarni. Nazwali ją Edradour, co oznacza „między dwiema rzekami”. Dawniej zakład znany był głównie z produkcji blendów do takich whisky jak House of Lords czy Kings Ransom. W 1986 roku pojawił się pierwszy 10-letni Edradour i wtedy rozpoczęła się historia sukcesu szkockiej whisky single malt Edradour. W 2002 roku Andrew Symington, właściciel niezależnej firmy butelkującej Signatory Vintage, zakupił Edradour za 3,5 miliona funtów.
Whisky Edradour dostępne w sklepach AlkoSpot
Obecnie w naszych sklepach znajdą Państwo następujące etykiety pochodzące prosto z destylarni Edradour:
Leżakująca w beczkach po sherry oloroso whisky o bukiecie złożonym z aromatów jabłek, słodu, migdałów i wanilii z domieszką sherry i dymu. W ustach bogata, kremowa, lekko słodowa, z akcentami orzechowymi i przyprawowymi. W długim finiszu dominują nuty sherry.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/edradour-10y-40-0-7l/
Ballechin 10
Silnie torfowa (50 ppm), o naturalnym kolorze i bogatym dymnym charakterze whisky dojrzewana w beczkach po bourbonie i sherry oloroso, która swą nazwę wzięła od zamkniętej w 1927 roku, sąsiadującej z Edradour, małej destylarni w Pertshire. Charakteryzuje ją świeży zapach torfu wzbogacony o aromaty sosny i waty cukrowej. W ustach syrop ziołowy. Końcówka wytrawna z nutami popiołu z cygar. Niefiltrowana na zimno.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/ballechin-10yo-0-7l/
Edradour-Ballechin 8YO Double Malt
Ośmioletnia szkocka whisky powstała w destylarni Edradour z dwu whisky słodowych Edradour i Ballechin; pierwsza leżakuje w beczkach po sherry oloroso, druga w beczkach po burbonie. Jest to bogata i aromatyczna whisky, którą cechuje idealna równowaga pomiędzy aromatami owoców i sherry (Edradour), a zapachami dymu i przypraw (torfowa Ballechin) oraz fantastycznie długi, ciepły, słodki finisz zabarwiony lekko pikantnym niuansem torfowym.
Polecamy również whisky z destylarni Edradour, które zostały zabutelkowane w mocy beczki:
–Ballechin SFTC 10YO Bourbon Cask – https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/ballechin-sftc-bourbon-05l/
–Edradour Ibisco Bourbon – https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/erradour-ibisco-bourbon-0-7l-58-70/
–Ballechin SFTC 12YO Sherry Cask – https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/ballechin-sftc-sherry-05-l/