Potocznie zwany benedyktynką, słynny francuski likier, w skład którego – według nieoficjalnych szacunków – wchodzi około 27 różnych ziół i korzeni. Przedstawiamy DOM Benedictine.
DOM Benedictine – historia
Tajemnicza receptura DOM Benedictine została opracowana w 1863 roku przez Alexandra Le Granda. Legenda głosi, iż Grande znalazł zaginioną od dawna recepturę w starej księdze religijnej, a historia produkcji likieru sięga XVI wieku, kiedy to w klasztorze Benedyktynów w Normandii mnich Bernardo Vincelli wyprodukował go po raz pierwszy.

Trunek ten – kontynuując legendę – bardzo szybko stał się popularny, a mnisi zaczęli wytwarzać go na większą skalę. Receptura na kilkaset lat została zagubiona i dopiero w 1863 roku odnaleziona, rozszyfrowana i nieco zmieniona.
Znawcy twierdzą jednak, że powyższa historia nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością i została w dużej mierze wymyślona właśnie przez Alexandra Le Granda. Był to czystko marketingowy zabieg mający na celu dodatkową popularyzację trunku. Żeby jeszcze bardziej uwiarygodnić rzekome benedyktyńskie pochodzenie likieru, Grande umieścił na butelce skrót D.O.M. – „Deo Optimo Maximo” („Bogu Najlepszemu, Największemu” – używany przez Benedyktynów na początku oficjalnych dokumentów.
W roku 1876 skala produkcji likiery sięgała nawet 150 tys. butelek rocznie, co spowodowało, że Alexandte założył firmę noszącą nazwę „Benedictine SA”.
W roku 1883 Alexander postanowił wybudować w Fecamp połączoną z muzeum destylarnię, w której po dziś dzień produkowany jest likier Benedictine.
DOM Benedictine – receptura
Receptura DOM Benedictine jest bacznie strzeżonym sekretem – w danym czasie znają ją jedynie trzy osoby. Z różnych źródeł wiemy jednak, że wśród składników likieru znajdują się m.in. szafran, jałowiec, kwiat jodły, mirra, aloes, arnika, melisa, hyzop, herbata, tymianek, kolendra, goździki, cytryna, skórka pomarańcza, wanilia, czerwone jagody, cynamon i gałka muszkatołowa.
Trunek stanowi kupaż nalewów brandy z dodatkiem koniaku i miodu, dojrzewających minimum cztery lata w dębowych beczkach. Następnie przechodzi proces destylacji w specjalnych miedzianych alembikach, a następnie leżakuje cztery miesiące w małych dębowych beczkach.
DOM Benedictine – jak smakuje?
W nosie dominują intensywne aromaty ziół, miodu, pomarańczy z subtelną nutą anyżu w tle. Na podniebieniu słodki, wyraźny, dominują suszone owoce, skórka pomarańczy, zioła i słodkie przyprawy.
Francuski likier DOM Benedictine znajdą Państwo w salonach stacjonarnych AlkoSpot oraz w naszym sklepie internetowym:
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/likier-benedictine-07l-40/