• Panel klienta
  • Koszyk
  • Dictador Rum

    Dictador Rum
    15 listopada 2020

     

    Dictador jest produkowany w Kolumbii na wybrzeżu Karaibów w mieście Cartagena de Indias. Zamiast produkować go z melasy, rum jest wytwarzany z miodu z trzciny cukrowej, który był destylowany w alembiku ze stali nierdzewnej i leżakowany przy użyciu unikalnego systemu starzenia metodą Solera. Chociaż rum jest produkowany w częściowo w alembiku miedzianym, a częściowo w stalowej kolumnie ciągłej.

    Co ciekawe, wybór gorzelni, aby używać miodu z trzciny cukrowej zamiast melasy, wynika ze specyfiki polityki rządu Kolumbii. Wygląda na to, że kraj nałożył na samochody w Kolumbii obowiązek stosowania pewnego procentu biopaliw w połączeniu z benzyną jako źródłem paliwa. Ponieważ melasa jest najłatwiej dostępnym źródłem biopaliwa, prawie cała melasa produkowana w Kolumbii jest przeznaczona do produkcji biopaliw. Oznacza to, że mieszkańcy mają niewielki wybór, jak tylko produkować i wykorzystywać własny miód z trzciny cukrowej do produkcji rumu.

    System starzenia metodą Solera Dictadora to proces kaskadowy, w którym młodsze rumy dojrzewają w dębowych beczkach, a następnie miesza się ze starszymi rumami. Starzony rum jest rozmieszczony w różnych lotach, przy czym najstarszy destylowany rum znajduje się na najniższych poziomac. Młodsze rumy są umieszczane na wyższych poziomach, a najmłodsze rumy na górze. Ponieważ rum jest wyciągany z najniższych beczek do butelkowania, beczki nie są całkowicie opróżniane, a te beczki (około połowy pełne) są następnie uzupełniane rumem z poziomów tuż powyżej. To połączenie starego i nowego zmiękcza ognisty młodszy rum i nadaje ostatecznemu rumowi mieszanemu wyrafinowaną gładkość i smak niespotykany w zwykłych rumach.

    Unikalną cechą systemu Dictador Solera jest to, że oprócz tego, że młodsze rumy są mieszane ze starszymi rumami, beczki podobnie starzonych rumów na jednym poziomie solery są okresowo konsolidowane, aby utrzymać beczki pełne, aby zachować pełniejszy kontakt z drewnem i zahamować przyspieszenie parowania w beczkach.

    Dictador 12 Year Old Rum to rum dojrzewający w systemie solera, który jest pobierany w momencie, w którym wiek rumu w tym rzędzie wynosi co najmniej 12 lat. W tych beczkach z pewnością znajduje się również starszy rum.

     

    Rum Dictador to szczyt smaku, udoskonalony dzięki starannej produkcji i przepisowi, którego pilnie strzeże rodzina Parra, trzecie pokolenie mistrzów miksowania Dictador. Dzięki charakterystycznemu łagodnemu smakowi i nutom karmelu, kakao, palonego miodu i kawy, rum Dictador jest idealny do picia czystego lub do koktajli.

     

    Rum ma jasną miedzianą barwę z bursztynowymi refleksami. Szybkie przechylenie szklanki i powolne zawirowanie ukazuje wiele zgrubiałych nóg biegnących z umiarkowaną szybkością w dół po ściankach szklanki z powrotem do rumu. Początkowy nos jest bardzo przyjemny, pełen bogatych przypraw do pieczenia, w tym brązowego słodkiego toffi wyrastającego ze szklanki oraz cynamonu i wanilii. Jest lekki akcent marcepanu, który przypomina prażone migdały i prażone ptasie mleczko.