• Panel klienta
  • Koszyk
  • Corpinat, Franciacorta, Cremant

    Corpinat, Franciacorta, Cremant
    30 grudnia 2020
    Corpinat, Franciacorta, Cremant co łączy te trzy rodzaje win? Fundamentalna sprawa, czyli bąbelki. Oprócz tego, wszystkie wytwarzane są metodą tradycyjną.

    Corpinnat – Nowa kategoria win musujących pojawiła się w Hiszpanii, na czele której stoi wielu małych producentów, którzy zerwali więzi z Cava DO. Dziewięciu producentów tworzących nowe stowarzyszenie to: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet-Can Freixes, Júlia Bernat i Mas Candí.

    Głównym celem jest produkcja win wyłącznie z Penedès, a nie z dużo szerszego obszaru, na którym Cava jest obecnie dozwolona.

    Producenci Corpinnat produkują wina w 100% z ekologicznych, zrównoważonych winnic, które są zbierane ręcznie. Wina muszą być produkowane na terytorium Corpinnat, całkowicie winifikowane na terenie ich winiarni, leżakowane przez co najmniej 18 miesięcy, a także muszą zawierać co najmniej 90% lokalnych winogron.


    Franciacorta –  Tak jak prosecco, franciacorta jest winem musującym z Włoch. Wyprodukowane na terytorium Franciacorta, obszarze położonym na południe od jeziora Iseo w regionie Lombardi. To ręcznie zbierane, leżakowane w butelkach wino musujące, które posiada uznanie zarówno DOC, jak i DOCG (co oznacza, że ​​wina o nazwie franciacorta muszą spełniać szczególnie rygorystyczne według Silvano Brescianini, prezesa Franciacorta Consorzio i wiceprezesa wykonawczego Barone Pizzini).

    Franciacorta jest wytwarzana przy użyciu metodo classico, czyli metody champenoise. Jest to ten sam proces używany do produkcji szampana, w którym wino przechodzi początkową fermentację jak wino klasyczne. Następnie jest butelkowane i pozostawiane na osadzie drożdżowym, które powoduje drugą fermentację w butelce, prowadzącą do – bąbelków, które tak bardzo kochamy. Następnie wino dojrzewa przez co najmniej 18 miesięcy (w przypadku stylu riserva franciacorta, który może trwać do 60 miesięcy), aby uzyskać głębszy, bardziej złożony profil smakowy.

    Cremant –  Francuskie wino musujące, które pierwotnie odnosiło się do określonego stylu wina produkowanego w Szampanii, z drugą fermentacją „methode champenoise”. Tyle że w przeciwieństwie do klasycznych szampanów, Crémants były nieco mniej musujące ( o około 1 bar ciśnienia atmosferycznego mniej). Dosłownie oznacza ,,kremowy” a wskazywać na to mają delikatne, przyjemne bąbelki.