Franciacorta – Tak jak prosecco, franciacorta jest winem musującym z Włoch. Wyprodukowane na terytorium Franciacorta, obszarze położonym na południe od jeziora Iseo w regionie Lombardi. To ręcznie zbierane, leżakowane w butelkach wino musujące, które posiada uznanie zarówno DOC, jak i DOCG (co oznacza, że wina o nazwie franciacorta muszą spełniać szczególnie rygorystyczne według Silvano Brescianini, prezesa Franciacorta Consorzio i wiceprezesa wykonawczego Barone Pizzini).
Franciacorta jest wytwarzana przy użyciu metodo classico, czyli metody champenoise. Jest to ten sam proces używany do produkcji szampana, w którym wino przechodzi początkową fermentację jak wino klasyczne. Następnie jest butelkowane i pozostawiane na osadzie drożdżowym, które powoduje drugą fermentację w butelce, prowadzącą do – bąbelków, które tak bardzo kochamy. Następnie wino dojrzewa przez co najmniej 18 miesięcy (w przypadku stylu riserva franciacorta, który może trwać do 60 miesięcy), aby uzyskać głębszy, bardziej złożony profil smakowy.
Cremant – Francuskie wino musujące, które pierwotnie odnosiło się do określonego stylu wina produkowanego w Szampanii, z drugą fermentacją „methode champenoise”. Tyle że w przeciwieństwie do klasycznych szampanów, Crémants były nieco mniej musujące ( o około 1 bar ciśnienia atmosferycznego mniej). Dosłownie oznacza ,,kremowy” a wskazywać na to mają delikatne, przyjemne bąbelki.