• Panel klienta
  • Koszyk
  • Cointreau

    Cointreau
    23 maja 2022

    Bodaj najsłynniejszy likier typu triple sec na świecie, składnik wielu popularnych drinków, bez których współczesna scena koktajlowa nie byłaby tym samym. Przedstawiamy Cointreau.

    Cointreau to likier produkowany z wyróżniających się charakterystyczną goryczką pomarańczy douces oraz ameres. Pomarańcze te cechuje także gruba, niezwykle pachnąca skórka, dlatego często przeznaczane są do produkcji marmolad, esencji aromatycznych i napojów alkoholowych. Cointreau zaliczamy do grupy likierów triple sec, słodkich alkoholi o mocy 40%. Specjały tego typu wywodzą się z XIX-wiecznej Francji. Przechodzą potrójną filtrację, dlatego, mimo słodkiego smaku, nazywane są likierami potrójnie wytrawnymi (to właśnie oznacza nazwa triple sec).

    CointreauLikier Cointreau robi wrażenie nie tylko niepowtarzalnym smakiem, lecz również pięknym wyglądem, który… ulega zmianie, pod wpływem wahań temperatury cieczy! Degustując alkohol Cointreau w pokojowej temperaturze, będzie nam on wydawał się wręcz przezroczysty, jeśli jednak postanowimy go schłodzić – z radością dostrzeżemy, jak mieni się wszystkimi kolorami tęczy!

    Cointreau – krótka historia

    Historia marki Cointreau sięga roku 1849, samego likieru zaś – 1875, kiedy to jego recepturę opracował Édouard Cointreau, właściciel rodzinnej destylarni we francuskim Angres.

    Cointreau wyróżniał się na tle popularnych w owym czasie likierów swoim wyrazistym smakiem i przezroczystą barwą, a także wysoką zawartością alkoholu, w związku z czym szybko zyskał liczne grono wielbicieli. Oryginalnym pomysłem okazało się sprzedawanie jasnego trunku w ciemnej butelce, a nie, jak w przypadku wielu innych trunków – ciemnego w jasnej.

    W kolejnych dekadach filie marki Cointreau zaczęły powstawać na całym świecie, a likier stał się jednym z nieodzownych składników najpopularniejszych drinków. W 1990 roku doszło do fuzji pomiędzy firmami Cointreau a innym potentatem na rynku alkoholi – Remy Martin.

    Cointreau – jak pić?

    Cointreau jest często podawane jak koniak, w koniakówce, czasem podobnie jak koniak podgrzewane i przepalane, w celu wydobycia jego unikalnego cytrusowego aromatu. Ten sposób serwowania jest szczególnie popularny w zachodniej części Niemiec.

    Cointreau może być stosowane jako apéritif bądź digestif, a także jako aromat do wypieków czy dodatek do słodkich dań (np. naleśniki skrapiane Cointreau).

    CointreauNie ulega jednak wątpliwości, że największą furorę Cointreau robi jako składnik wielu popularnych drinków. Są to m.in:

    • Margarita
    • Sidecar
    • Cosmopolitan
    • B52
    • Old Fashioned Cuba Libre
    • Long Island Iced Tea

    Likiery Cointreau dostępne w sklepach AlkoSpot:

    -Cointreau 0,05l – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/mini-cointreau-40-0-05l/

    -Cointreau 0,5l – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cointreau-050l-40/

    -Cointreau 0,7l – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cointreau-070l-40/

    -Cointreau Noir – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cointreau-noir-070l-40/