Trinidad – Piękna wyspa, która niegdyś szczyciła się ponad pięćdziesięcioma destylarniami, ale do 1950 roku liczba ta spadła do ośmiu, a dziś pozostaje tylko gorzelnia Angostura.
Caroni powstała w 1923 roku na miejscu starej cukrowni Caroni, a jej los został przesądzony w 2001 roku, kiedy rząd Trynidadu, pomimo protestów, sprzedał Angosturze 49% udziałów w Rum Distillers Limited (Caroni’s Rum Division) za 35 milionów dolarów. Caroni kontynuowała działalność aż do ostatecznego zamknięcia w 2002 roku. Upadek przemysłu produkcji trzciny cukrowej z Trynidadu oznacza, że destylarnie, które przetrwały na wyspie, są teraz zmuszone do importu melasy, głównie z Gujany.
Destylarnia Caroni słynęłą z ciężkiego rumu, który był dostarczany brytyjskiej marynarce wojennej.
W naszym sklepie możecie zakupić wyjątkową butelkę rumu Caroni –
Caroni Guyana 23YO „Tasting Gang”
12 kwietnia 2019 roku grupa 23 ekspertów Caroni z całej Europy spotkała się we francuskim regionie Cognac, aby spróbować ostatnich 173 beczek zapasów Caroni, które Velier przechowywał.
Efektem tej ekspedycji jest rum zestawiony z zawartości 22 beczek rumów o ciężkim oraz lekkim charakterze, leżakujących 23 lata w tropikach (w beczce “angel share”), częściowo na Trynidadzie, częściowo w Gujanie.
W aromacie cytrusy, owoce egzotyczne świeże jak i suszone, nafta, kamfora i nuty roślinne (trawa cytrynowa).
Degustując możemy odczuć nuty trzciny cukrowej, kwiatów, owocowości, oraz gorzką czekoladę, przełamaną lekką słodyczą miodu.
Finisz jest długi z wyczuwalnymi akcentami dębu, tytoniu oraz dymu.
38 wydanie Caroni Rum z Velier. To było ich przedostatnie butelkowanie w tej kultowej już serii.