• Panel klienta
  • Koszyk
  • Cachaca

    Cachaca
    9 marca 2022

    Dzisiaj zawędrujemy aż do Brazylii i zajmiemy się tamtejszym trunkiem numerem jeden, czyli cachaça. To właśnie ona stanowi główny składnik w popularnym również w Polsce drinku Caipirinha.

    Cachaça to nic innego, jak destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego. Cachaça jest nazwą unikalną – zgodnie z obowiązującym w Brazylii prawem może być nadawana wyłącznie alkoholom produkowanym z cukru trzcinowego na terenie tego kraju. Nie dziwota zatem, że cachaçę nazywa się „dobrem narodowym Brazylii”.

    CachacaPo destylacji cachaça może być butelkowana natychmiast, jednak lepsze gatunki poddaje się dojrzewaniu w drewnianych beczkach nawet przez cały rok. Kadzie wykonane są zazwyczaj z różnych gatunków drewna spotykanych w Ameryce Południowej, często bardzo egzotycznych dla mieszkańców Europy, jak np. fernambuk, jatoba, migdałowiec, tabeuia i guanandi.

    Cachaça smakuje podobnie do rumu i tequili, ale ma lekki posmak owocowy i jest bardziej wytrawna i cierpka w smaku. Rocznie produkuje się 1,3 miliarda litrów tego napoju, z czego 1% jest eksportowany (głównie do Niemiec).

    Cachaça – proces starzenia

    Cachaça może być poddawana jest procesowi starzenia w beczkach zbudowanych z różnych rodzajów drewna. Rodzaj drewna użytego do produkcji beczki w znacznym stopniu wpływa na ostateczny smak i aromat cachaçy. Do najpopularniejszych rodzajów drewna stosowanego do starzenia trunku należą:

    • Amendoim bravo – drewno to pozwala na zachowanie charakterystycznego, pierwotnego smaku cachaçy
    • Araruva / Kasztanowiec – cachaça starzona w beczkach z tego rodzaju drewna posiada kwiatowy, słodki aromat
    • Cabreúva / Bálsamo – nadaje aromatowi cachaçy intensywności
    • dąb – cachaça starzona w dębowych beczkach posiada migdałowy smak, zachowuje również aromat tanin
    • amburana -– cachaça w tym przypadku jest lekko słodka z waniliowym aromatem
    • jequitibá – nadaje aromatowi cachaçy złożoności.

    CachacaCachaça – jak pić?

    Wielu koneserów pije tzw. rum cachaça solo, czy też z niewielkim dodatkiem soku z limonki. Brazylijski zwyczaj każe za każdym razem zamawiać w barze dwie porcje tego pysznego alkoholu. Jeśli towarzysz się nie dosiądzie (a nie powinien!), oba kieliszki musi opróżnić zamawiający.

    Nie oznacza to jednak, że cachaça nie może nam posłużyć jako baza do koktajli. Najpopularniejszym drinkiem, który mamy możliwość przyrządzić z tym trunkiem, jest Caipirinha. Istnieje wiele wariantów tego oryginalnego brazylijskiego drinka. Najpopularniejszy powstaje z połączenia cachaçy, limonki, cukru i lodu. Inny interesujący drink z „rumem” cachaca to np. Batida Rosa (z syropem z granatu i sokiem ananasowym), Ambrosio Cup (cachaça, wódka, Sherry, sok z limonki, syrop cukrowy i woda sodowa), czy też Batida de Abacaxi (cachaça, mleko, sok ananasowy, syrop cukrowy).

    Cachaçę znajdą Państwo w stacjonarnych punktach AlkoSpot, ale również w naszym sklepie internetowym:

    -Cachaca 51 – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cachaca-51-0-7l-40/

    -Canario – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cana-rio-cachaca-070l-40/

    -Pitu – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cachaca-pitu-0-7l/

    -Yaguara – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cachaca-yaguara-organic-0-7l/

    -Weber Haus – https://www.alkospotgdansk.pl/produkt/cachasa-weber-haus-8-0-7l/