Benromach znaczy „Porośnięta, rozłożysta góra”
Historia destylarnii
Destylarnia Benromach została założona w 1898 roku na obrzeżach niewielkiego miasteczka Forres w północnej części Speyside. Obecnie jest to najmniejsza gorzelnia w regionie. Jako jedna z niewielu w Szkocji znajduje się w rękach prywatnej firmy – Gordon & MacPhail, mającej ponad 120-letnie doświadczenie w butelkowaniu whisky.
Destylowany w Benromach trunek odzwierciedla klasyczny dla Speyside, lekko dymny i owocowy charakter whisky sprzed lat 60 ubiegłego wieku. Do produkcji wykorzystywany jest tutaj średnio zatorfiony słód jęczmienny zawierający 8-12 ppm fenoli.
Whisky wyróżnia się również tym, że nie jest barwiona karmelem, posiada dokładną informację w jakich rodzajach beczek leżakuje oraz ma jasną deklaracje wieku lub roku destylacji i zabutelkowania.
Wersje whisky
Benromach Traditional Single Malt Scotch Whisky posiadający słomkową barwę i ciekawy smak słodowo-ziołowy.
Benromach 10 Year jedna z bardziej nietypowych charakteryzuje się wyraźnymi nutami pieprzu, które mieszają się z delikatnym zadymieniem i smolistością.
Obecnie poza podstawowym maltem na ofertę składają się:
Benromach Organic (40%), Benromach Tokaji (40%), Benromach 21 Year Old (43%), Benromach Sassicaia Wood Finish (45%), Benromach Port Wood Finish 22 Year Old (45%), Benromach 25 Year Old (43%), Benromach Cask Strength 1980 (58,6%), Benromach Vintage 1968 (41,8%), Benromach Classic 55 Year Old (42,4%), Benromach Peat Smoke (40
Ekipa AlkoSpot – Degustacja
Mieliśmy przyjemność spróbować kilku butelek z linii Benromach, a także wiele się o nich dowiedzieć dzięki znakomitemu specjaliście w dziedzinie whisky – Jankowi Sokołowskiemu.
Jesteśmy mile zaskoczeni propozycjami jakie destylarnia Benromach oferuję, a dzięki wariantom każdy smakosz whisky znajdzie coś dla siebie 😉