• Panel klienta
  • Koszyk
  • Benromach – Czy warto go poznać?

    Benromach – Czy warto go poznać?
    7 lipca 2020

    Benromach znaczy „Porośnięta, rozłożysta góra”

    Historia destylarnii

    Destylarnia Benromach została założona w 1898 roku na obrzeżach niewielkiego miasteczka Forres w północnej części Speyside. Obecnie jest to najmniejsza gorzelnia w regionie. Jako jedna z niewielu w Szkocji znajduje się w rękach prywatnej firmy – Gordon & MacPhail, mającej ponad 120-letnie doświadczenie w butelkowaniu whisky.

    W odróżnieniu od wielu innych gorzelni, fermentację prowadzi się tutaj wykorzystując zarówno drożdże gorzelnicze jak i browarnicze – posiadające mniejszą wytrzymałość temperaturową. Praktycznie całość wyprodukowanej w Benromach whisky leżakuje na terenie zakładu. Pięć wybudowanych magazynów typu dunnage może pomieścić w sumie ok. 18 000 beczek. Niewielka część whisky leżakowana jest również w składach należących do Gordon & MacPhail w Elgin, obok których znajduje się linia butelkująca.
    Co oferuje nam Benromach?

    Destylowany w Benromach trunek odzwierciedla klasyczny dla Speyside, lekko dymny i owocowy charakter whisky sprzed lat 60 ubiegłego wieku. Do produkcji wykorzystywany jest tutaj średnio zatorfiony słód jęczmienny zawierający 8-12 ppm fenoli.

    Whisky wyróżnia się również tym, że nie jest barwiona karmelem, posiada dokładną informację w jakich rodzajach beczek leżakuje oraz ma jasną deklaracje wieku lub roku destylacji i zabutelkowania.

    Wersje whisky

    Benromach Traditional Single Malt Scotch Whisky posiadający słomkową barwę i ciekawy smak słodowo-ziołowy.

    Benromach 10 Year jedna z bardziej nietypowych charakteryzuje się wyraźnymi nutami pieprzu, które mieszają się z delikatnym zadymieniem i smolistością.

    Obecnie poza podstawowym maltem na ofertę składają się:

    Benromach Organic (40%), Benromach Tokaji (40%), Benromach 21 Year Old (43%), Benromach Sassicaia Wood Finish (45%), Benromach Port Wood Finish 22 Year Old (45%), Benromach 25 Year Old (43%), Benromach Cask Strength 1980 (58,6%), Benromach Vintage 1968 (41,8%), Benromach Classic 55 Year Old (42,4%), Benromach Peat Smoke (40

     

    Ekipa AlkoSpot – Degustacja

    Mieliśmy przyjemność spróbować kilku butelek z linii Benromach, a także wiele się o nich dowiedzieć dzięki znakomitemu specjaliście w dziedzinie whisky – Jankowi Sokołowskiemu.

    Jesteśmy mile zaskoczeni propozycjami jakie destylarnia Benromach oferuję, a dzięki wariantom każdy smakosz whisky znajdzie coś dla siebie 😉