Historia tej whisky zaczyna się w 2008 roku, w którym to spotkało się trzech mężczyzn, dzielących miłość do rzemiosła. Tak właśnie powstało Balcones Distillery. W 2009 roku rozpoczęła się pierwsza destylacja, czego owocem była whisky Balcones Baby Blue – pierwsza Whisky sprzedawana legalnie od czasów prohibicji w Teksasie.
Wytwarzana ze specjalnego rodzaju kukurydzy Hopi która jest koloru niebieskiego. Jej uprawa rozciąga się od Teksasu aż po Nowy Meksyk. Baby Blue destylowana jest w miedzianym alembiku, a kukurydza przed fazą zacierania prażona. Dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, przez okres od 9 do 12 miesięcy, zanim zostanie zabutelkowana. Dzięki specyficznym warunkom atmosferycznym jakie panują w Teksasie (wysokie temperatury oraz duża wilgotność) nadają whisky karmelowy odcień. Nuty odczuwalne w nosie to: roztopione masło,wanilia, toffi, cynamon i gałka muszkatołowa, świeże pieczywo i miód, kawa.
W smaku możemy wyczuć: owoce tropikalne, lekka morela, brązowy cukier, wata cukrowa, słodka herbata z cytryną i odrobinkę wędzonego chili.

26 września 2021