Wyspa Islay to jeden z 6 tradycyjnych szkockich regionów produkcji whisky. Obecnie działa tam 8 destylarni: Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Kilchoman, Lagavulin i Laphroaig.
Wyspa licząca zaledwie 600 kilometrów kwadratowych, może poszczycić się mianem jednej z najsłynniejszych regionów produkcji whisky torfowej. Whisky produkowane z Islay posiada bardzo intensywny smak – mocny i dymny charakter to efekt wykorzystania torfu przy produkcji słodu jęczmiennego, natomiast akcenty soli morskiej, wodorostów i jodu, single malty z Islay zawdzięczają leżakowaniu w beczkach umieszczonych w nadmorskich magazynach.
Ardbeg
Znana z produkcji silnie torfowych whisky, co jest efektem wykorzystywania do ich produkcji słodu, który zawiera 55–60 ppm (oznacza ilość torfu spaloną podczas suszenia ziarna wykorzystywanego do produkcji whisky) związków fenolowych nadających charakterystyczny smak i aromat. Ardbeg jest whisky bardzo trudną do oswojenia, o bardzo zdecydowanym smaku, niezwykle silnych akcentach jodu morskiego z elementami torfu, wodorostów i soli morskiej, tak charakterystycznych dla wyrobów z wyspy Islay. Liczy sobie edycje butelek podstawowych jak i te bardzo limitowane.
Sprawdź w AlkoSpot–>
https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/ardbeg/