• Panel klienta
  • Koszyk
  • anCnoc

    anCnoc
    14 stycznia 2022

    AnCnoc to whisky bez dwóch zdań wyjątkowa. Już sam fakt, że jej nazwa różni się od nazwy samej destylarni (Knockdhu) sprawia, że AnCnoc wyróżnia się z tłumu szkockich single maltów. Ale to whisky wyjątkowa również pod względem smaków i aromatów – z jednej strony lekka, ale z drugiej złożona, z jednej strony gładka, z drugiej – wymagająca.

    Destylarnia Knockdhu powstała w 1893 roku. Rok później rozpoczęła produkcję whisky i pozostawała w ciągłej eksploatacji do 1931 roku, kiedy to została zmuszona do zamknięcia na kilka lat z powodu kryzysu gospodarczego. Wojenne restrykcje dotyczące jęczmienia zmusiły destylarnię do ​​drugiego zamknięcia w latach 1940-1945. Knockdhu została zamknięta ponownie w 1983 roku, a pięć lat później sprzedana spółce Inver House. Destylację wznowiono w 1989 roku.

    Destylarnia Knockdhu

    W 1993 roku w miejsce Knockdhu wprowadzono markę AnCnoc. Zabieg ten miał na celu odróżnienie trunków tej destylarni od pobliskiej, zbliżonej w wymowie gorzelni Knockando.

    Większość produkowanych tam whisky ma słodki, ziarnisto-owocowo-kwiatowy charakter, ale są też pozycje bardziej dymne, do których wykorzystywany jest natorfowany słód. Wykorzystywane są głównie beczki po bourbonie i sherry oloroso.

    Nazwa destylarni Knockdhu pochodzi od Gaelickiego zwrotu „Cnoc Dubh” oznaczającego „Czarną górę”. Destylarnia Knockdhu usytuowana jest w przepięknej osadzie Knock w okolicach Aberdeenshire, na północno- wschodnim wybrzeżu Szkocji.

    W ofercie AlkoSpot znajdą Państwo trzy etykiety single maltów AnCnoc:

    ancnocAnCnoc 12YO

    Bardzo lekka i gładka w smaku, pozostaje jednak przy tym wyraźnie kompleksowa. Dojrzewanie odbywa się przez 12 lat w ponownie napełnionych beczkach z dębu amerykańskiego po sherry i bourbonie. Dzięki tej kombinacji whisky nabiera miodowo-cytrusowego zapachu, w smaku zaś dominuje słodycz i owocowe bogactwo. Nos jest bardzo delikatny i aromatyczny z nutką miodu i cytryny. Na podniebieniu słodycz i wyraźna owocowość.

    AnCnoc 18

    Whisky o aromacie przywodzącym na myśl delikatną kompozycję przypraw korzennych połączoną z intensywną słodyczą suszonych owoców, czekoladą, dojrzałymi pomarańczami oraz skórzanymi garbnikami. Na podniebieniu pozostawia pełne i odważne nuty kandyzowanej cytryny, słodkiej wanilii, miodu oraz karmelu. Wyczuwalne przyprawy oraz słodki, owocowy keks. Finisz płynnie przechodzi z wrażeń pieprznych i rozgrzewających do rozkosznie słodkich oraz wyjątkowo gładkich.

    ancnocAnCnoc Peetheart

    W 2019 destylarnia Knockdhu świętowała swoją 125 rocznicę działalności. Z tej właśnie okazji miała premierę edycja Peat 125th anniversary. W aromacie torfowy dym, prażone migdały, maślane kruche ciasteczka, karmel, czarne owoce i cynamon. W smaku rodzynki, toffi, karmel, zimowe przyprawy, miód, owoce sadownicze, torfowy dym. Finisz dość długi z nutami dębu, torfu, karmelu i suszonych owoców.

    Whisky AncNoc z destylarni Knockdhu dostępne są w sklepach stacjonarnych AlkoSpot, a także na naszej stronie www:

    https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/ancnoc/

    Alko Spot