AFRYKAŃSKA LEGENDA..
Opowiadanie historii zawsze było centralnym elementem życia w Afryce. Drzewo Marula – jako źródło kilku fascynujących legend, stało się świętą i zawiłą częścią starożytnej kultury afrykańskiej. Miejscowi od wieków czczą te drzewa i czule nazywają je różnymi nazwami.
Dojrzewanie owoców Marula latem zbiega się z wielkimi uroczystościami w wielu częściach Afryki Południowej. Na przykład w Suazi coroczny Festiwal Marula obchodzony jest w królewskiej rezydencji.
Drzewa marula, podobnie jak słonie są chronione prawem południowoafrykańskim. Stanowią kluczową część afrykańskiego dziedzictwa i nie mogą być hodowane w celach handlowych. Owoce są jednak sprzedawane w różnych produktach naturalnych, a jednym z nich jest oczywiście Amarula!
Jak powstaje Amarula?
Owoce Marula są zbierane ręcznie w momenci, gdy idealnie dojrzeją w słońcu. Najpierw owoce są odkamieniane, miąższ miażdżony, a później fermentowany. Po fermentacji „wino” Marula jest destylowane i starzone w beczkach z francuskiego dębu przez co najmniej dwa lata, podczas których w naturalny sposób nadawane są nuty przypraw drzewnych wanilii i tostów. Następnie dodaje się śmietankę mleczną, aby nadać bogatą, aksamitną konsystencję. Dopiero wtedy ten mały kawałek Afryki zostaje zabutelkowany. Amarulę najlepiej podawać z lodem przy pięknym z widoku.
W naszym sklepie oprócz klasycznej wersji, możecie nabyć także edycję z malinami i czekoladą, wanilią z pikantnymi przyprawami, czy kawową!
Bądźcie na bieżąco, bo oferta stale się powiększa! 😉
Wszystkiego słodkiego!
https://www.alkospot.cfolks.pl/tag-produktu/amarula/