Aberfeldy to whisky słynąca przede wszystkim z dwóch rzeczy: swojego słodko-miodowego profilu smakowego oraz z faktu bycia głównym single maltem stojącym za popularnym blendem Dewar’s. Co jeszcze wiemy o destylarni Aberfeldy?
Destylarnia Aberfeldy znajduje się w centralnej Szkocji, na przedmieściach miasteczka Aberfeldy. Wodę czerpie ze strumienia Pitilie Burn, który to przepływa obok destylarni i który od stuleci wykorzystywany jest do produkcji whisky. Aberfeldy jest jedyną szkocką destylarnią używającą tego źródła. Zakład używa tylko szkockiego jęczmienia, drożdży i wody do produkcji swojej whisky.
Założycielem Aberfeldy był John Dewar Senior, a po nim kierownictwo przejęli jego synowie: John Dewar Junior i Thomas Dewar, którzy dołączyli do firmy kolejno w latach 1871 i 1880.
W 1896 roku powstała destylarnia Aberfeldy. Lokalizacja destylarni nie była przypadkowa – doprowadzono do niej tory, którymi dojeżdżać mogła kolej parowa. Do dzisiaj na terenie destylarni znajduje się „Puggy Engine”, czyli lokomotywa, która dowoziła słód do produkcji whisky i klepki do beczek dla bednarzy, a zabierała z destylarni whisky. W 1972 roku destylarnia zwiększyła liczbę alembików z 2 do 4 i przeszła na system podgrzewania parowego.
W 1998 roku Brytyjski Urząd Ochrony Konkurencji zmusił nowo powstałą firmę Diageo do sprzedania jednej ze swoich marek. Wówczas to whisky Dewar’s została sprzedana koncernowi Bacardi, a wraz z nią m.in. destylarnia Aberfeldy.
Na obecne podstawowe portfolio destylarni Aberfeldy składają się trzy etykiety:
Aberfeldy 12 yo
Podstawowa etykieta destylarni Aberfeldy dojrzewa przez minimum 12 lat w dębowych beczkach, wykorzystywanych wcześniej przede wszystkim do leżakowania bourbonów.
Jest to single malt o intensywnym aromacie pomarańczy i sherry, z wyczuwalnym dymem, a nawet akcentami kadzidła. Whisky pełna i oleista. W smaku królują mandarynki, świeże owoce, miód i nuty zbożowe – dzięki temu trunek jest żywy i intensywny, ale przy tym gładki i charakteryzujący się przyjemną słodyczą.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/aberfeldy-12-year-old/
Whisky o bogatym, złożonym aromacie i owocowo-miodowym smaku, finiszowana w beczkach po sherry oloroso, które nadają trunkowi dodatkowych nut owocowych, a także słodyczy i odrobiny pieprzności.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/aberfeldy-16-year-old/
Aberfeldy 21
Sztandarowa etykieta w portfolio destylarni Aberfeldy. Aromatyczny single malt o przyjemnie słodkim zapachu, z akcentami miodu, wanilii, kokosa i owoców. W smaku również dużo słodyczy, z wyraźnymi nutami pomarańczy, czekolady i miodu. Kombinacja beczek po bourbonie pierwszego wypełnienia po bourbonie i po sherry.
https://www.alkospot.cfolks.pl/produkt/aberfeldy-21yo/